Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Ha koll på hur kommunpolitikerna använder dina skattepengar

Kristianstadsborna får bland annat ett rättscentrum och en fritidsbank.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 februari 2021 • Uppdaterad 24 februari 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (L) har det yttersta ansvaret för utvecklingen i Kristianstad.
Kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (L) har det yttersta ansvaret för utvecklingen i Kristianstad.

Vet du hur mycket du betalar i skatt till kommunen av varje intjänad hundralapp? Rätt svar är 21,46 kronor i Kristianstad, 22,56 i Bromölla, 21,20 i Hässleholm och 20,99 i Östra Göinge. Riksgenomsnittet ligger på 20,71 procent så skattesatserna i det nordöstra hörnet av Skåne är tämligen höga.

Och känner du till hur den styrande politiska majoriteten använder skattebetalarnas pengar där du bor?

Annons

På tisdagen sammanträdde kommunfullmäktige i Kristianstad. Kommunens verksamheter kostar omkring 7 miljarder kronor per år, varav 80 procent går till skola, vård, omsorg och stöd. Med sina 7 400 medarbetare är kommunen en dominerande och viktig arbetsgivare – här finns 85 000 invånare.

”Att det kommunala bostadsbolaget ABK avyttrar en del av sitt fastighetsbestånd är utmärkt.”

Politiska beslut i hårda frågor har också stor betydelse för medborgarna, nu och på lång sikt. Majoriteten, bestående av M, C, L och KD, hade satt upp en försäljning av 80 lägenheter i kvarteret Kärnmakaren på kommunfullmäktiges dagordning denna gång. Att det kommunala bostadsbolaget ABK avyttrar en del av sitt fastighetsbestånd är utmärkt. Dels frigör det kapital som kan investeras i annat, dels är det inte en kärnuppgift för det offentliga att äga och förvalta människors hem. Det sköts minst lika bra på marknaden.

Men oppositionsrådet Anders Tell (S) och Vänsterpartiets gruppledare Mikael Persson yrkade föga förvånande avslag till förslaget. De röda partierna föredrar kollektivt ägande och vill behålla ”allmännyttan”. Mikael Persson sade i talarstolen att hyresgästerna inte ska behöva ”dras med” privata värdar och hävdade utan belägg att de sätter högre hyror och levererar sämre standard och trivsel. Kristdemokraten Christina Borglund ifrågasatte förtjänstfullt dessa grundlösa påståenden. Varför skulle inte en privat ägare kunna ge minst lika bra boende?

Sammanträdets tyngsta ärende var dock detaljplanen för ett nytt rättscentrum på gamla bangårdsområdet. Kommunstyrelsens ordförande, Pierre Månsson (L), gav en bredsida till Länsstyrelsen som i slutet av november höll på att grusa projektet på miljömässiga grunder. Kommunen kunde som tur var redovisa sina planer för skyddsvallar som behövs för att skydda Kristianstads centrum mot höjda vattennivåer.

”Förvisso är byggnaders funktion och miljöpåverkan viktig, men det är även estetik, stadsplanering och arkitektur. Och detta är politiska frågor.”

Att kunna utveckla staden är centralt för framtiden. Förvisso är byggnaders funktion och miljöpåverkan viktig, men det är även estetik, stadsplanering och arkitektur. Detta är politiska frågor. Kristianstad har en av Sveriges vackraste stadskärnor med ett rutnät av gator, välbevarad äldre bebyggelse och påkostade trottoarer och andra utsmyckningar. Många av tätortens märkesbyggnader har stått där i århundraden. Förhoppningsvis blir rättscentrum en ädelsten som passar väl in i den historiska stadsbilden.

Rättscentrum har också goda förutsättningar att bidra till att förstärka Kristianstad som administrativ stad. Flera hundra anställda på Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården kommer att arbeta i lokalerna, som blir en och en halv gånger så stora som Rådhus Skåne.

Detaljplanen antogs i bred politisk enighet, liksom en motion från V om en så kallad fritidsbank där invånare ska få låna idrottsutrustning. Mikael Persson gladdes över detta, men konstaterade att det är något som inte står rätt till i förvaltningens arbetssätt: Det har trots stöd från höger till vänster tagit fem år att förverkliga förslaget.

På tal om att använda skattebetalarnas resurser på bästa vis.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons