Bilagor

Hemma föder nya idéer

Hässleholm Artikeln publicerades
Fröställningar inspirerar ofta Linda Svensson Edevint, som här i det första mönster hon gjorde för Ikea, "Pernilla" för tio år sedan.
Foto:Annica Jönsson
Fröställningar inspirerar ofta Linda Svensson Edevint, som här i det första mönster hon gjorde för Ikea, "Pernilla" för tio år sedan.

Det stora tegelhuset i Hässleholm är inte bara formgivaren Linda Svensson Edevints hem utan också hennes arbetsplats. Bland sina älskade klassiker, ärvda möbler och loppisfynd hittar hon inspiration.

Villan ligger så högt upp i backen att den knappt syns, fast den har två våningar och är 200 kvadratmeter stor. Det som från början var ett blygsamt hus med tidstypiska 20-talskolonner byggdes ut åt alla håll på 60-talet när en fyrabarnsfamilj flyttade in.

När Linda Svensson Edevint och hennes make köpte huset för fem år sedan fanns det fyra badrum och en trädgård med hallonsnår och mängder av tallar. De hade bott i Stockholm och Malmö, men bestämde sig för att flytta tillbaka till sina rötter. Linda kommer från Markaryd och Niklas från Hässleholm.

– För oss var det viktigt att ha ett stort hus och att komma nära familjen. Dessutom är det bra pendlingsmöjligheter från Hässleholm till Stockholm, Malmö och Lund, säger Linda.

  På det viset kan hon ha sin ateljé i huset och vara med barnen när de kommer hem på eftermiddagarna samtidigt som hon enkelt kan ta sig till möten med sina samarbetspartners andra dagar. Hon jobbar som frilansdesigner för Ikea, Mairo, Ekelund linneväveri, Horredsmattan, Arvidssons textil med flera.

  I ateljéns tygskåp trängs nya kollektioner med gamla. Många har mönster från naturen, men inte så många blommor utan mer rönnbär, blad och fröställningar. Oavsett om Linda plockar svamp eller bär eller promenerar i storstäder ser hon mönster.

  – Jag kopplar bort vad det är och ser bara former. Det kan vara balkongelement, mönster i gatan, olika kvistar, grenar eller fröställningar. När jag jobbar med det i datorn plockar jag bort och förenklar ännu mer.

  Resultatet blir grafiska mönster, enkla men uttrycksfulla i samma tradition som Marimekko. Det är inte att undra på att japaner blivit intresserade av de mönster hon gjort för paraplyer, scarfar, anteckningsböcker och väskor som säljs på den japanska motsvarigheten till Åhléns, Isetan.

  – Japansk och skandinavisk design är i en härlig symbios. På Isetan finns en hel skandinavisk designavdelning.

  Just nu jobbar hon med att göra en svensk variant av sashiko, japanskt broderi från 1700-talet, enkla tråckelstygn som inte bara användes för att laga plagg utan samtidigt blev en dekoration. Nästa år hoppas hon att resultatet ska ställas ut på svenska ambassaden i Tokyo. Över huvud taget är hon intresserad av japansk design.

  – Jag gillar deras mönsterspråk. Färgerna, detaljrikedomen och perspektiven är fascinerande.

  I sitt hem blandar hon egen design med klassiker från Svenskt Tenn, loppisfynd och ärvda saker. Matbordet är stort och tål småbarnsbankande, ett loppisfynd liksom lampan i fönstret och Stig Lindbergs tallrikar Berså. Hon beskriver sin egen stil som klassisk.

  – Jag tror på att ha produkter som kan leva vidare, att man köper lite dyrare saker som varar. Jag gillar det som har en designhistoria eller en historia för mig.

  Hennes 50-60-talsperiod med mycket teak är över. Nu vill hon ha ljust trä, gärna obehandlat som det stora skåpet som hon ärvde efter sin gammelfarmor, men också metaller som koppar och pastellfärger till en bas av vitt och svart.

  Sedan familjen flyttade in har de rivit väggen mellan köket och matrummet, målat om och bytt kök, fönster och golv. I trädgården har de renoverat poolen, röjt hallonsnår och fällt 20 träd. Nu flödar ljuset in från alla håll via de stora fönstren.

  – Jag tror att inredningen speglar vem man är. Jag tror att jag måste ha saker som tilltalar mig estetiskt, saker som är fina. Det måste kännas hemtrevligt och öppet.

  Allt känns noga utvalt och kombinerat på ett eftertänksamt sätt. Det är extra viktigt eftersom hon tillbringar sina flesta arbetsdagar hemma.

  – Jag trivs med att jobba på hemmaplan. Jag är väldigt hemkär och finner inspiration hemma hos mig själv.

  Här bor

  Linda Svensson Edevint

  Var: I en stor tegelvilla på Östervärn i Hässleholm.

  Med: Maken Niklas, som jobbar med marknadsföringen av företaget och på Ikea. Barnen Majken 7,5 år och Ebbe 4,5 år.

  Bakgrund: Läste till bildpedagog, gick Konstfack och sedan en textilutbildning på Nyckelviksskolan. Började samarbeta med Ikea som hon fortfarande jobbar med, liksom Ekelund, Arvidssons textil, Mairo, Mio, Klippans yllefabrik, japanska företag med flera. Driver företaget Linda Svensson Edevint, www.lindasvensson.se.

  Bästa fynd: Fåtöljerna av Yngve Ekström.

  Favoritformgivare: Josef Frank, hans mönstervärld är fantastisk. Det finns alltid något som gömmer sig i mönstren.

  Stig Lindberg för det klassiska som alltid kommer att vara aktuellt.

  Visa mer...

  Fakta

  Lindas bästa tips

  Bygg en tavelvägg genom att samla bilder och ramar du tycker om och sätt ihop det som ett kluster, ett tema. Några ramar kan vara tomma tills du hittar vad du vill ha för bild i.

  Kolla små tavlor på loppis. Många glömmer bort att leta bland tavlorna.

  Välj gärna en tapet och undvik att blanda mönstrade tapeter i alla rum. Det blir lätt en rörig känsla och risken är att den röda tråden i inredningen försvinner.

  Visa mer...