Nyheter

Låt trädgården dofta

Sommarträdgården ska vara färgglad, blomrik - och fylld med dofter. Doftsinnet är ett av våra viktigaste sinnen och i trädgården ska det användas flitigt. Här kommer förslag på växter att plantera om du vill ha en sommarträdgård som luktar gott.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2010
Luktpion.
Luktpion.Foto: Gunnel Carlson
Plantera väldoftande växter vid entrén.
Plantera väldoftande växter vid entrén.Foto: Gunnel Carlson
Doftschersmin.
Doftschersmin.Foto: Gunnel Carlson

1. På första plats hamnar förstås schersminen. Ingen annan buske lyckas sprida en sådan väldoft, det känns direkt när den slagit ut. Doftschersminen heter Philadelphus coronarius och är härdig till zon V. Plantera busken där den får breda ut sig, för med åren kan det här bli ett riktigt stort buskage.

2. Syrener måste man förstås ha i en doftträdgård. Påminner om skolavslutningstid och ger både doft och färg. Det finns många arter att välja bland, nästan alla doftar. Vill du ha syrenen i kruka så är det dvärgsyrenen Syringa meyeri 'Palibin' som gäller. Säljs också ofta som ett uppstammat litet träd.

3. Rosor är ett måste i doftträdgården och här finns det ju hur många som helst att bli förförd av. En av favoriterna är förstås honungsrosen, en klätterros som kastar sig upp i stora träd och sprider sin söta doft långt bort. Sorterna 'Hybrida' och 'Lykkefund' är lätta att hitta i plantskolan.

4. Ettåringarna blommar en sommar och doftar - om man väljer rätt sorter. Den blå heliotropen skickar ut sin violliknande doft på kvällen och att luktärter doftar hörs ju på namnet. Blanda och ge.

5. Kryddväxterna har många goda egenskaper - de är nyttiga, blommar ofta villigt och doftar ibland om både blommor och blad. Ska gärna planteras nära kökstrappan så att man inte glömmer bort att använda dem. Älskas för sin doft av fjärilar och insekter. En av favoriterna är salvian som får mycket fina blommor att plocka in i sommarbuketten.

6. En sommar utan kaprifoldoft är ingen sommar. Den växer vild i Sverige och kan klä in en hel skog med både blommor, blad, slingrande skott och doft. Både Lonicera caprifolium och vildkaprifolen, Lonicera periclymenum, trivs där det är soligt och varmt.

7. Luktpioner måste förstås finnas i en väldoftande trädgård. En av fördelarna, förutom doften, är att luktpionerna ofta blommar med många knoppar på samma stängel. Välj sort efter smak.

8. Lite oväntad doft får man från Moses brinnande buske, Dictamnus albus. Den luktar en aning av terpentin och doften kommer från en flyktig olja som kan ta fyr! Vacker i lila eller vitt och bör stå lite vid sidan om så att den starka växtsaften inte kommer åt huden när du rensar.

9. Gullregnet är ett vackert träd när det blommar med sina skyar av gula hängen. Och doftar dessutom. Gullregnet kan bli ett stort träd, fem till sju meter högt. Tänk på att fröskidorna är giftiga, välj den sterila sorten.

10. Gillar du magnolia? Oftast förknippas magnolian inte med särskilt mycket doft. Men gå tätt intill en Magnolia sieboldii, buskmagnolia, i full blom så känner du en vag, söt doft från den underbara blomman.

Louise Cronholm
Gunnel Carlson/TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.