Nyheter

Ambassadörer mot alla odds

Anna Pettersson och Per ”Pax” Axensköld har glimten i ögat när de sprider information och skingrar fördomar om hur det är att ha funktionsnedsättning.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2012
Sprider ljus. Furubodaambassadörerna Per ”Pax” Axensköld och Anna Pettersson föreläste om synliga och dolda funktionsnedsättningar för ett 40-tal på frukostmötet i Broby församlingshem.Foto: Peter Åklundh
Sprider ljus. Furubodaambassadörerna Per ”Pax” Axensköld och Anna Pettersson föreläste om synliga och dolda funktionsnedsättningar för ett 40-tal på frukostmötet i Broby församlingshem.Foto: Peter ÅklundhFoto: Peter Åklundh

De två är Furubodaambassadörer som i lördags var i Broby församlingshem. Synliga och dolda funktionsnedsättningar är en del av deras vardag.

Med en film om Furuboda och powerpointprogram med bland annat förklaringar om cp-skador – något de två bär med sig sedan födseln – fick de cirka 40 närvarande en inblick i vad det handlar om.

De två pratar om sina egna öden, sina ”ego-berättelser” säger de på skämt, och vill gärna att publiken kommenterar, frågar och delar med sig av sina erfarenheter.

Som kan dra ner livsbefrämjande skratt.

Fick syrebrist

Pax fick en cp-skada som slog ut rörligheten i händerna, Anna en cp-skada i ben och fötter.

– Vet ni hur en cp-skada uppstår? Syrebrist i mitt fall, jag fick inte tillräckligt med syre när jag föddes, berättar Pax Axelsköld.

Hans syn och hörsel har däremot ökad kapacitet, han har ökad rörlighet i ben och fötter.

– Hemma går jag barfota, och plockar allt med fötterna.

– Vet ni vad botox är? Anna Anka har det i sitt face. I mitt fall är det i medicinskt syfte, det förlamar muskler så att jag kan sträcka ut min tumme, säger han som blivit väldigt mycket bättre efter bara en behandling.

Istället för de sex, sju operationer som inte gav tillfredsställande resultat och som han fick nog av.

På Furuboda har han designat t-shirts med texten ”Djungel-Ljunge” för numera tv-kändisen och kollegan Dennis Ljunge, aktuell i serien ”Mot alla odds”.

Dansintresse

Anna Pettersson berättar livfullt om sitt stora intresse för dans, och hur hon – mot sina upplevda odds – hittat sin drömprins.

Jenny Magnusson, diakon, förklarar att frukostträffarna har utökats från två till tre i år.

– Vi bjuder in olika personer med speciella livshistorier om hur de fått hjälp, tröst och stöd att komma vidare. Och att de kan berätta det på ett humoristiskt sätt, säger hon.

Mellan 30 och 70 personer brukar komma. Den 10 mars gästar iraniern Jahangir och berättar om sin flykt till Sverige.

INTERNAL INTERNAL
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.