Nyheter

Mystiska ting på marknaden

Att känna igen saker från förr utgör en stor dragningskraft under antik- och samlarmarknaden i Broby. Vissa ser dock även en tjusning i föremål med mer diffusa användningsområden.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2010
Eva Marija Okarsnik vet inte riktigt vad föremålet hon får i handen ska användas till. Men även det okända besitter en dragningskraft under antik- och samlarmarknaden. Bild: Jörgen Johansson
Eva Marija Okarsnik vet inte riktigt vad föremålet hon får i handen ska användas till. Men även det okända besitter en dragningskraft under antik- och samlarmarknaden. Bild: Jörgen JohanssonFoto: 
Lars Gismar gillar antik- och samlarmarknaden i Broby eftersom den bjuder på många lokala antikviteter. Mest nöjd är han dock med sin Joe Hill-skiva för tio kronor. Bild: Jörgen Johansson.
Lars Gismar gillar antik- och samlarmarknaden i Broby eftersom den bjuder på många lokala antikviteter. Mest nöjd är han dock med sin Joe Hill-skiva för tio kronor. Bild: Jörgen Johansson.Foto: 
Linnéa Glimtoft myser i gräset.
Linnéa Glimtoft myser i gräset.Foto: 
Ferdinand Mattes passar på att sova när kunderna uteblir. Arrangören Bosse Persson tror att fler marknader ökat konkurrensen om besökarna.
Ferdinand Mattes passar på att sova när kunderna uteblir. Arrangören Bosse Persson tror att fler marknader ökat konkurrensen om besökarna.Foto: 

– Vad är det för nåt egentligen, undrar Eva Marija Okrasnik.

Knallen kan inte svara på vad det är hon säljer. Någon annan drar till med att föremålet förmodligen är ett "munkjärn" med lock.

– Jag tycker den är rolig. I värsta fall kan man kanske ha den till värmeljus och släcka alla på en gång med locket, säger Eva Marija Okrasnik.

Brita Andersson satsar på ett mer etablerat koncept under antik- och samlarmarknaden i Broby.

– Man känner igen ett föremål och plötsligt färdas man bakåt i tiden, förklarar hon och visar upp en munblåst svan á la 1960-tal.

Suget efter gamla ting har ökat på senare år. Trenden behöver dock inte nödvändigtvis utgöra en fördel för säljarna.

– Det går trögt i dag, säger Ferdinand Mattes som har svårt att hålla sig vaken.

Arrangören Bosse Persson från Lions Östra Göinge har en teori om varför det är så glest mellan besökarna.

– Det har kommit väldigt många antik- och samlarmarknader på senare år. Därmed ökar också konkurrensen om besökarna, säger han.

En som däremot alltid besöker marknaden är Lars Gismar. Orsaken stavas lokala antikviteter.

– Marknaden känns genuin eftersom du till exempel kan hitta produkter från Glimmaglas, säger Lars Gismar.

Dagens skörd består av en gräddsnipa samt en vinylskiva där svenska artister tolkar den avrättade protestsångaren Joe Hill. Men Lars Gismar konstaterar att hans nostalgitripp inte är komplett när en gammal Volvo PV rullar in på marknadens parkering.

– Den hade passat bättre ihop med skivan än min Ford Mustang från 2006, säger en smått avundsjuk Lars Gismar.

Marek Stefaniak044-18 55 00marek.stefaniak@kristianstadsbladet.se
Marek Stefaniak
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.