Nyheter

Patric Åberg förklarar krig

Breanäs transitboende utökas med ytterligare 30 platser trots Migrationsverkets löfte att Östra Göinge kommun inte skulle belastas hårdare. Patric Åberg (M) förklarar nu krig mot Migrationsverket.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2014
Foto: 

Jonas Stenrell, enhetschef på Migrationsverket, besökte i går kommunhuset i Broby och kom med beskedet att Migrationsverket omgående ska skriva avtal med Breanäs Invest AB om ytterligare 30 platser på transitboendet i Breanäs.

– Jag informerade tillförordnad kommunchef om vår mycket ansträngda situation.

Antalet asylsökande är nu uppe i 2 500 personer i veckan. Trycket är så stort att det inte finns tillräckligt med sängplatser i Malmö. Folk sover utanför Migrationsverkets kontor och hotellplatser, berättar Stenrell.

– I detta läge tittar vi överlag på var vi kan hitta tilläggsplatser hos befintliga leverantörer. Det är en absolut sista utväg. Vi vill inte ha asylsökande på gatan.

Kommunalråd Patric Åberg (M) har tidigare gjort klart att han motsätter sig Migrationsverkets handlande. Nu är han redo att förklara krig.

– Jag är fullständigt vansinnig, jag har inget som helst förtroende för Migrationsverket längre. Så sent som i förra veckan blev vi lovade att det inte skulle bli fler platser i vår kommun och nu kommer det här, säger han upprört.

Stenrell framhäver att flyktingströmmen ökat från 2 000 till 2 500 sedan det samtalet, att läget blivit än mer ansträngt.

Vid ett flertal tillfällen har Åberg påtalat att Östra Göinge tar ett alltför stort ansvar i förhållande till kommunens storlek. Migrationsverkets handlande gällande Brobysjukhuset kallade han ett statligt övergrepp.

– Jag skulle vilja rekommendera andra kommuner att inte skriva några avtal med Migrationsverket, det går inte att lita på dem. Men jag tänker inte ge mig, min fajt är inte över. Det här är en krigsförklaring från mig. Jag trodde att vi hade hittat en väg framåt tillsammans. Nu vill jag inte ha med dem att göra längre.

Stenrell berättar att mottagningskontoren i Karlskrona och Kristianstad nu ska stötta upp och utföra arbetsuppgifter som inte Malmökontoret hinner med. Det ska göra att genomströmningen på Brobysjukhuset ska gå ännu snabbare.

Brobysjukhuset fler platser redo är det aktuellt att skriva ytterligare avtal?

– Här och nu är det inte tänkt att skriva ytterligare avtal.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Emma Ståhl, Malin Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.