GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Polisen ska besöka skolor och kolla mopeder

Polisen ska fortsätta möta ungdomar i olika miljöer. Minst 30 besök ska göras 2019. Polisen lovar även riktade trafikkontroller mot mopeder.
Bromölla • Publicerad 14 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2018
Lokalpolisområdeschef Anders Knutsson och kommunalråd Jenny Önnevik skriver på medborgarlöftet 2019.
Lokalpolisområdeschef Anders Knutsson och kommunalråd Jenny Önnevik skriver på medborgarlöftet 2019.
Foto: Roger Bing

Medborgarlöftet för 2018 var förebyggande arbete med barn och unga. Detta efter att det under 2017 förekommit en hel del störande ungdomsaktivitet på kvällar och nätter.

Polisen upplever att problemen med skadegörelse och ordning minskat. 2017 anmäldes 200 fall av skadegörelse och i år är siffran nere på 140. Dessutom är det betydligt färre privatpersoner som drabbats av skadegörelse under 2018 än föregående år.

Ändå är det ett fortsatt förebyggande arbete med Bromölla kommuns barn och unga som gäller under 2019. Detta framgår av det medborgarlöfte som lokalpolisområdeschef Anders Knutsson och kommunalråd Jenny Önnevik undertecknade på fredagsförmiddagen.

Det handlar egentligen inte om att polisen och kommunledningen fått prioritera bland flera områden utan det är ungdomsgäng som stör och buskörning på moped som Bromöllaborna ser som de stora problemen.

Polisen, genom polisområdeschef Anders Knutsson, kommunpolis Mats Hadartz och biträdande lokalområdeschef Fredrik Liljeroos, och Bromölla kommun genom kommunchef Marie Wäppling och kommunalråd Jenny Önnevik om medborgarlöftet 2019.
Polisen, genom polisområdeschef Anders Knutsson, kommunpolis Mats Hadartz och biträdande lokalområdeschef Fredrik Liljeroos, och Bromölla kommun genom kommunchef Marie Wäppling och kommunalråd Jenny Önnevik om medborgarlöftet 2019.
Foto: Roger Bing

Anders Knutsson påpekar att Bromölla inte är en kommun med de stora problemen.

– Det är ett bra ställe att bo i utifrån tryggheten. Problemen vi måste ta tag i är inte av mastodontsort. Här finns inget krogliv, inga segregerade områden där problemen är mer påtagliga, säger han.

Jenny Önnevik, kommunalråd, påpekar dock att det finns en upplevd känsla av otrygghet och det viktigt att jobba med att ha en dialog med medborgarna kring detta.

Något som Anders Knutsson håller med om och poängterar att det är något att ta på allvar. Otryggheten när det gäller störande ungdomsgäng och buskörning anser boende i Bromölla tätort och Näsum som allvarliga problem.

– Sedan kan vi kan tala om en faktisk eller upplevd trygghet, men det är den upplevda tryggheten som är sanningen. Vi kan tycka att det är obefogat höga siffror, men det spelar ingen roll för upplever medborgarna att det är så, så är det så, säger han.

Hittills under 2018 har polisen gjort 38 besök i ungdomsmiljöer såsom på skolor och fritidsgård. En satsning som ska fortsätta 2019. Polisen förbinder sig under nästa år att göra 30 sådana besök.

Buskörning på moped är alltså en annan sak som skapar oro i Bromölla kommun. Polisens insats på det området blir ett löfte om att göra minst två trafikkontroller riktade mot mopeder.

Bromölla kommun ska göra en informationssatsning mot föräldrar till mopedkörande ungdomar om trafiksäkerhet.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer