Annons

15-åring åtalad för ofredande och olaga hot

BROMÖLLA. En av de två pojkar som i våras misstänktes för olaga frihetsberövande, olaga hot och misshandel av en skolkamrat har åtalats vid Kristianstads tingsrätt.
Bromölla • Publicerad 2 augusti 2001

Det är inte aktuellt med åtal för olaga frihetsberövande eller misshandel. Men att som 15-åring bli åtalad för ofredande och olaga hot är allvarligt nog. I straffskalan för de bägge brotten finns böter eller fängelse i högst ett år. Det var i mitten av april i år som de tre skolkamraterna träffades hemma hos en av dem. En av pojkarna blev då utelåst på balkongen. När den nu åtalade 15-åringen hade stängt och låst dörren fällde han även ned persiennerna. Denna handling rubricerades ursprungligen som misstanke om olaga frihetsberövande, men efter förhör med de inblandade pojkarna har kammaråklagare Eva Norberg stannat vid ofredande.

När den utelåste pojken tilläts komma in i lägenheten igen lade 15-åringen ett hopprep kring midjan på honom. Därefter bad han sin kompis hämta ett rep så att de kunde binda fast pojken och skjuta prick på honom med en så kallad soft airgun - en typ av luftpistol som skjuter färgpatroner och används vid paintball. Det är för detta beteendet som 15-åringen åtalas för olaga hot. Eva Norberg skriver i sin stämningsansökan att ”Hotet har varit ägnat att hos - framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person”. Pojken lyckades emellertid slita sig loss och fly utomhus. Men innan han hann cykla iväg hann en av de andra ynglingarna i fatt honom och drog omkull pojken med cykel och allt. Någon stämningsansökan för denna händelse, under förundersökningen betecknad som misstänkt misshandel, har inte lämnats in. Det beror på att den pojke som gjorde detta inte var straffmyndig. I stället har de sociala myndigheterna fått ta hand om honom.

Annons

birgitta.nilsson

@kristianstadsbladet.se

Av Birgitta Nilsson 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons