2000 ville fynda på Gualövs idrottsplats

2000 personer fyndade prylar på Gualöv GoIF:s årliga loppmarknad.– Detta är Gualövs egen nationaldag, säger Ebbe Olsson, en av funktionärerna.
Bromölla • Publicerad 28 juli 2008
Tadeusz, Teresa och Martyna Kirejczyk, Rinkaby Vad har ni köpt? – En soffgrupp med en soffa och två fåtöljer. Vad kostade den? – 300 kronor. Vad ska ni med den till? – Vi behöver möblera ett hus vi har i Polen.
Tadeusz, Teresa och Martyna Kirejczyk, Rinkaby Vad har ni köpt? – En soffgrupp med en soffa och två fåtöljer. Vad kostade den? – 300 kronor. Vad ska ni med den till? – Vi behöver möblera ett hus vi har i Polen.Foto: 
Patrik Niegel, Tyskland Vad har du köpt? – En tröja med Sverige-märke. Vad kostade den? – 10 kronor. Vad ska du med den till? – Den är förvisso alldeles för färgglad för mig, men den är så tuff.
Patrik Niegel, Tyskland Vad har du köpt? – En tröja med Sverige-märke. Vad kostade den? – 10 kronor. Vad ska du med den till? – Den är förvisso alldeles för färgglad för mig, men den är så tuff.Foto: 
Annik Barkan, Köpenhamn Vad har du köpt? – En gammal skolplansch om tänder på tyska. Vad kostade den? – 20 kronor. Vad ska du med den till? – Den är bra så att man kan lära sig borsta tänderna riktigt.
Annik Barkan, Köpenhamn Vad har du köpt? – En gammal skolplansch om tänder på tyska. Vad kostade den? – 20 kronor. Vad ska du med den till? – Den är bra så att man kan lära sig borsta tänderna riktigt.Foto: 
Alicia Johansson tar betalt för dagens fynd. Bild: Sandra Henningsson
Alicia Johansson tar betalt för dagens fynd. Bild: Sandra HenningssonFoto: 

Sveriges största och äldsta loppmarknad finns i Gualöv. I alla fall hävdar idrotts-klubben Gualöv GoIF detta som i går sålde diverse fynd i sann loppisanda på idrottsplatsen i byn. - Vi har haft detta i 33 år och jag har varit med här på ett eller annat sätt hela tiden, säger en av eldsjälarna, Ebbe Olsson.

Folk strömmade in när grindarna öppnades och sprang till stånden för att köpa de mest utlästa böckerna, de skönaste sofforna och de snyggaste second-hand-kläderna. En av de första prylarna som såldes var en avancerad väggklocka med inbyggd termometer. - Det var en person som kom hit direkt, säger Elvis Puzar, en av de ideellt arbetande loppisförsäljarna. Han spelar fotboll i föreningen som just nu ligger trea i sjunde divisionen. - Några år har det blivit här på loppmarknaden. Det är skoj. Många loppmarknader i Kristianstadstrakten har de senaste åren lagts ner efter vikande besökssiffror, men på Gualövs loppis vet besökarna vad de får.

- Vi satsar endast på riktiga grejor till skillnad från många andra loppmarknader. Får vi in något skit så slänger vi det, säger Ebbe Olsson. Även flera knallar besökte loppmarknaden och sålde bland annat lösviktste, halsband och kakor. - De gillar att komma. Många tecknar redan nu avtal för nästa års marknad. Under söndagen kom 2 000 besökare till loppmarknaden. Intäkterna går till föreningens ungdomsverksamhet.

Kristoffer Örstadius
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.