29-årige sexofredaren ska psykundersökas

Bevisningen är övertygande. 29-åringen är skyldig till fem nya sexualbrott och ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Bromölla • Publicerad 28 januari 2014

Efter en dags rättegång, den tredje mot 29-åringen på ett drygt halvår, tog Kristianstads tingsrätt överläggning på sen måndagseftermiddag.

Sedan meddelades beslutet.

Tingsrätten fann att bevisningen var övertygande. 29-åringen är skyldig till fem sexuella ofredanden av kvinnor och flickor i Kristianstad och Bromölla.

För att domstolen ska kunna bestämma straffet måste 29-åringen först genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Denna ska utföras inom fyra veckor, därefter återupptas rättegången.

Fortsatt häktad

Rätten beslöt också att 29-åringen ska vara fortsatt häktad.

Efter den förra rättegången släpptes han på fri fot. Några timmar senare gjorde han sig skyldig till brott när han tog en expedit inne på Pressbyrån vid stationen i Kristianstad på bröstet.

Tre tillfällen

Morgonen efter blev en kvinna sexuellt ofredad på samma sätt vid stationen. Sedan tog 29-åringen sig till Bromölla. Där utsattes dels en kvinnlig personal på biblioteket dels två flickor vid Netto för mannens sexuella ofredande.

Händelserna polisanmäldes. 29-åringen greps och häktades. Efter någon vecka på häktet gav han sig på en kvinnlig personal och tog henne på brösten.

Två domar förra året

29-åringen dömdes förra året två gånger för en lång rad liknande brott.

– Det är något djupare fel i sättet som (29-åringen) tänker om sina medmänniskor. Han har ett gränslöst beteende och jag anser att man kan misstänka en allvarlig psykisk störning hos honom, sa åklagare Christofer Ramkvist och förordade i sitt slutanförande en stor psykundersökning.

Tingsrätten gick på åklagarens linje.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Birgitta Mattisson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.