300 båtartiklar går under klubban

Den 28 maj kommer Mola auktioner auktionera ut hela 300 båtartiklar, skänkta av privata företag. Vinsten går oavkortat till Sjöräddningssällskapet.
Bromölla • Publicerad 26 maj 2007
Rune Håkansson auktionerar ut båtmaterial till förmån för sjöräddningssällskapet. BILD: LASSE OTTOSSON
Rune Håkansson auktionerar ut båtmaterial till förmån för sjöräddningssällskapet. BILD: LASSE OTTOSSONFoto: 

När Kristianstadsbladet möter Rune Håkansson på Mola auktioner är han i full färd med att klistra lappar med utropsnummer på de olika sakerna. Hans lokal är fylld med allt ifrån ankare och fendrar till gasspisar och våtdräkter.

– Det är inte så roligt direkt, konstaterar han dagens syssla. Men det är åtminstone för en god sak. Sjöräddningssällskapet, som på ideell basis räddar folk i sjönöd, har även vid ett tillfälle kommit till Rune Håkanssons undsättning.

– En gång hade jag en fiskebåt, och 1989 fick jag haveri på Bornholmsgattet. Då bogserade Sjöräddningssällskapet mig till Brantevik helt gratis eftersom jag var medlem själv. Danska marinen hade tagit 12000 kronor, säger han.

Rune Håkansson hoppas få in cirka 50000 kronor under auktionen, och den sak han tror kommer gå för mest pengar är den elektriska toalettstolen.

– Men jag kommer även att auktionera ut ett antal tankar som jag tror är eftertraktade. Rune Håkansson är noga med att påpeka att det är båtmaterial av bra kvalité, till något lägre priser, som kommer att auktioneras ut.

– En del större butikskedjor har börjat sälja båttillbehör till dumpade priser. Men kvalitén är inte lika bra, säger han.

Rune Håkansson tror att auktionen kommer att locka till sig fler människor än de vanliga auktioner, eftersom intresset för båtar har ökat.

– Folk kan ju låna hur mycket pengar som helst nästan. Så de köper både nytt hus, ny bil och en båt, säger han.

Peter Lindborg på Sjöräddningssällskapet i Sölvesborg är glad över auktionen.

– Vi lever ju helt på ideella bidrag av den här typen, och får inte ett öre av staten. Men det har gått ändå. I år firar vi ju 100-årsjubileum, säger han.

Magnus Mosén

0456-29 000

Magnus.mosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.