Annons

3,2 hektar granskog är död

På ett område av 3,2 hektar är skogen helt död eller döende. Skogsvårdsstyrelsen ålägger nu markägaren, Bromölla kommun, att avverka och ta bort träden innan april.
Bromölla • Publicerad 21 september 2003

Efter ett anonymt tips åkte representanter från skogsvårdsstyrelsen ut till ett skogsområde söder om Näsum i Bromölla kommun. När de kom ut till platsen, som ligger nära Äskekärra, upptäckte man att den är svårt sargad.

– Det som inte redan är dött är i princip döende, säger Ivar Björegren som är skogsvårdskonsulent.

Annons

Han berättar att det allvarligt skadade området är bevuxet med 15-årig granskog. Skog som på kort tid gått från grönskande till död.

– Detta har dött på en enda gång nu under sommaren, säger Ivar Björegren.

Enligt skogsvårdsstyrelsen är anledningen till att skogen dött att den står under begjutning av vatten. Vatten som är av mycket tvivelaktig kvalitet och som sannolikt består av lakvatten från den närbelägna avfallsstationen. I en skrivelse, "Råd om skogsskydd", påpekar skogsvårdsstyrelsen södra Götaland att Bromölla kommun måste vidta åtgärder. Trots att det heter råd så handlar egentligen om krav, då det som inträffat är allvarligt.

– Det är allvarligt och inget som vi tar med en klackspark, säger Ivar Björegren.

Enligt skogsvårdslagen är Bromölla kommun skyldig att följa skogsvårdsstyrelsen anvisning. Annars kan det utdömas böter. Skogsvårdsstyrelsen kräver tre saker:

att Bromölla kommun omedelbart stoppar vattenbegjutningen av det här skogsområdet.

att Bromölla kommun avverkar och transporterar bort all gran inom det skadade området innan den första april 2004.

att Bromölla kommun i samråd med skogsvårdsstyrelsen Blekinge västra angående fortsatt markanvändning för området. Ivar Björegren berättar att skogsvårdslagen kräver att död eller skadad skog i så stor mängd ska avverkas och transporteras bort. Lagen säger att detta ska ske om det är mer än fem kubikmeter som skadats. Enligt skogsvårdskonsulenten rör det sig om betydligt mer i detta fall.

Ivar Björegren berättar varför det är viktigt att få bort de skadade träden:

– Skulle de finnas kvar till våren blir det insektsangrepp. Insekter som sedan ger sig på den friska skogen. Så den måste avverkas helt enkelt, säger han.

Annons

Avverkning och borttransporteringen ska vara klar till den första april nästa år. Den datumen beror på att till exempel barkborren svärmar i april.

Vad menas med samråd om markanvändningen?

– Jag vet inte hur Bromölla har tankar om att utvidga avfallsanläggningen, säger Ivar Björegren och fortsätter:

– Omplantering ska ske inom tre år. Det säger skogsvårdslagen. Antingen ålägger vi markägaren att plantera eller låter vi en entreprenör göra det.

Om det inte planteras ny skog?

– Då kan ett vite utdömas.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons