50 år på samma fabriksgolv

Valet var enkelt när Kenne Wahlberg som 15-åring gick in i arbetslivet. Han gjorde som familjen gjort i två generationen innan honom och börjades som formare på Iföverken. I går var det hans sista dag efter 50 år i koncernen.
Bromölla • Publicerad 22 januari 2011
Efter 50 år på Ifö gjorde Kenne Wahlberg i går sin sista dag på Ifö Electrics.
Efter 50 år på Ifö gjorde Kenne Wahlberg i går sin sista dag på Ifö Electrics.Foto: 

Ända in i det sista utförde Kenne Wahlberg sina uppgifter på Ifö Ceramics. I gårförmiddag färdigställde han sina två sista isalatorer. Med silikon tätade han skarvarna innan de sedan provtrycks och packas för att skickas vidare till Brasilien.

Gårdagen var en dag han dragit ut på länge.

– På söndag har jag jobbat 50 år här och i dag är det min sista dag. Jag skulle egentligen gått i pension förra året men kände inte att jag ville. Jag var inte inställd på den förändringen då. Men under året har beslutet fått växa fram, säger han.

Han började på Ifö 1961. Direkt från skolan kom han från Råby där han växte upp.

– Det var så på den tiden. Alla skulle börja på Iföverken. Mina föräldrar jobbade här och min farfar. Jag tänkte att jag skulle stanna några år och göra något annat sedan.

Men några år gick snabbt och han har trivts för bra med arbetskamraterna för att söka sig vidare.

Den goda stämningen märks när han går över fab-riksgolvet. Det är inte bara Kenne Wahlberg själv som är rörd över att han ska sluta utan även arbetskamraterna.

– Han är en av de snällaste människor jag har träffat och han kan allt här på företaget. Det behövs personer som har varit här länge, säger Benjamin Husic som själv inte varit på företaget mer än något år.

På Ceramics är det vanligt att de anställda stannar länge.

– När jag började här slog det mig att det är väldigt många som stannat kvar länge inom företaget. Nutidens företag har inte samma möjlighet. Men förra året avtackade vi till exempel en person som jobbat inom företaget i 49 år, säger Torsten Wetterqvist, personalchef på Ifö Ceramics.

Ifö Ceramics tillverkar isolatorer av keramik till kraftledningar.

Keramiskt pulver pressas samman till nära tre meter långa cylindrar som svarvas, görs hål i, glaseras och bränns innan de sedan limmas ihop till längre isolatorer på upp till elva meter.

Under åren som gått har arbetet förändrats på olika sätt för Kenne Wahlberg som fram tills det sista året arbetat i början av produktionskedjan.

Tekniken är annorlunda och isolatorerna var mind-re förr.

– När jag började var man som en konstnär som drejade med lera. I dag pressas ett pulver samman till isolatorer. Det var också en annan känsla i bland oss som arbetade här då. Jag tror att vi kände mer för företaget när vi var ett bolag. I dag styrs mycket från Italien och vi har inte lika stor inblick i det som händer längre. Det är i dag också mer stressigt och inte lika mycket tid det sociala.

Hemma i torpet i Råby väntar nu mer tid för familjen och djuren.

– Jag har hästar, får och höns och en vallhund som jag nu får mer tid över att träna med, säger Kenne Wahlberg.

044-18 56 83jenny. persson@kristianstadsbladet.se
Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.