500 hurtbullar cyklade Ivösjön runt

Igår var det dags igen. Runt 500 mer eller mindre vältränade hurtbullar hade laddat upp för ett rejält sadelnötande runt Skånes största sjö. 4,8 mil och fem stationer med bullar och saft skulle klaras av.
Bromölla • Publicerad 5 juni 2001
Tradition. Jan Svensson, Näsum, och Allan Gustavsson, Jämshög, har cyklat fyra gånger var. – Och fler ska det bli, säger Allan Gustavsson, som värmde upp med att cykla från Jämshög till Näsum.
Tradition. Jan Svensson, Näsum, och Allan Gustavsson, Jämshög, har cyklat fyra gånger var. – Och fler ska det bli, säger Allan Gustavsson, som värmde upp med att cykla från Jämshög till Näsum.Foto: 
Det är viktigt att se bra ut, även när man är ute och cyklar. Speglar längs vägen borde vara en självklarhet.
Det är viktigt att se bra ut, även när man är ute och cyklar. Speglar längs vägen borde vara en självklarhet.Foto: 
En uppförsbacke till? Markku och Helena Mourujärvi hoppade snabbt upp på cyklarna när kameran plockades fram. Men de var överens om att nästa år. Då.
En uppförsbacke till? Markku och Helena Mourujärvi hoppade snabbt upp på cyklarna när kameran plockades fram. Men de var överens om att nästa år. Då.Foto: 

Ivösjön runt samlade precis som vanligt alla sorters velocipedförare: de renodlade tävlingscyklisterna som ser Ivö som en uppvärmning inför Vättern runt, de nästan lika tävlingsinriktade fäderna som tagit med familjen på ”en trevlig tur på landet”, kaffecyklisterna, de som stannar och tar en fika efter, och ibland även inför, varje motlut och naturligtvis de alldeles vanliga motionärerna. – Vi hade hoppats på ungefär 500 deltagare och det blev det också, annars har det varit lite dalande siffror de senaste åren. Det här är inget rekord men det är bättre än i fjor, säger Magnus Nilsson, en av 16 funktionärer från Korpen i Bromölla.

Han tror att de sjunkande deltagarsiffrorna beror på att folk blir allt mer stressade.

– Nu för tiden har man knappt tid att sitta ned, därför borde fler komma ut och få frisk luft och träffa lite människor, säger han. Frisk luft fick årets deltagare garanterat tillräckligt av. Vädret visade sig från sin mest nyckfulla sida. Stundtals slogs och förlorade den stekande junisolen mot dånade åska och hagelstormar men strax byttes åter doften av blöt lövskog ut mot lukten av varm asfalt. Men med vissa undantag tycktes de flesta vara nöjda med vädret.

Jan Svensson, Näsum, och Allan Gustavsson, Jämshög, gav sig iväg tidigt på morgonen och hade inte haft några som helst problem med vädrets makter när de nådde Näsum tre timmar senare.

– Vädret är perfekt, inte för varmt. Dessutom finns det ju, som man brukar säga, inget dåligt väder bara dåliga kläder, så jag tycker gott att det kunde ha varit fler cyklister ute. Det är synd att vi har blivit färre, att cykla Ivösjön runt är en naturupplevelse och en liten utmaning, säger Jan Svensson, som deltar för fjärde gången.

Markku och Helena Mourujärvi rundar den 54 kvadratkilometer stora sjön för första gången, men trots att de väljer att leda cyklarna i den långa, sugande backen innan Näsum är de övertygade om att de ska delta igen.

– Vi har funderat på det här i många år och till slut blev det av. Men nästa år ska vi förbereda oss lite bättre, det har bara blivit kortare turer i år och det känns redan. Det går knappt att sätta sig på sadeln, säger Markku Mourujärvi.

Kanske är det dags för en kopp kaffe?

magnus.grunnon

@kristianstadsbladet.se

Av Magnus Grunnon 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.