95 procent av alla deltidsanställda är kvinnor

Bromölla kommun hade under fjol-året 431 deltidsanställda personer. Av dessa är drygt 95 procent kvinnor. Nu efterlyser Kommunal en situation där kvinnoyrken ska bli mer lika de mansdominerade.
Bromölla • Publicerad 25 mars 2008

Eva Ferm är ordförande för Kommunal i Bromölla. I en kommentar till den höga andelen deltidsanställda kvinnor säger hon att många av de aktuella personerna helt enkelt inte orkar jobba mer än de 75-80 procent som man ligger på i dagsläget.

- Det finns knappt någon inom vården idag som orkar med att arbeta heltid. Det är fullt ös från början till slutet av arbetspassen. Det är helt enkelt för tungt att göra så mycket mer än de sex timmar som man har i dag, säger Eva Ferm bland annat.

I nästa andetag gör sedan Eva Ferm en jämförelse mellan yrkesroller som oftast domineras av män respektive kvinnor. Hennes slutsats blir då exempelvis att männen har yrken som gör att de orkar jobba åtta timmar medan kvinnornas arbetsuppgifter inte ger den möjligheten.

- Då kan man ju fråga sig varför det är på det viset i dagens samhälle? Varför ska inte även kvinnorna ges möjlighet att orka jobba åtta timmar?

- Det är den debatten jag skulle vilja ha igång. Det känns orättvist till tusen att det är på det här sättet, fortsätter Eva Ferm.

Eva Ferm riktar också en tanke till de arbetsgivare som rekryterar ny personal när delar av den nuvarande besättningen går vidare till andra arbetsuppgifter. I stället för att ta in nya personer väljer då arbetsgivaren oftast att erbuda den befintliga deltidspersonalen utökad arbetstid.

- Arbetsgivarna gör vad de kan för att utrymme för ökad arbetstid.

- Det är inte där problemet ligger, säger Eva Ferm vidare.

Eva Ferm menar också att den höga andelen deltidsanställda kvinnor inte är något som är direkt unikt för Bromölla kommun. Hennes uppfattning är det ser ut på samma sätt inom många andra kommuner.

Markus Danielsson

044-18 55 00

markus.danielsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.