Äldre fick vänta på särskilt boende

Bromölla kommun kan komma att tvingas betala ytterligare pengar för att man inte klarat av att ge äldre personer plats på särskilt boende. Två ärende som ligger för utredning kankosta 470 000 kronor.
Bromölla • Publicerad 1 juli 2008

Det faktum att socialnämnden i Bromölla kommun inte kunnat uppfylla sina egna beslut har redan kostat kommunen stora pengar. Äldre som beviljat plats på särskilt boende har fått vänta i månader på en plats. Det kostar pengar.

Länsstyrelsen har fått gehör i länsrätten i ett par fall. Något som gjort att kommunledningen tagit beslut om att bygga om Korsvångsgården och anpassa det för särskilt boende. Men innan ombyggnaden blir klar kan det bli tal om fler "böter". Länsstyrelsen har lämnat flera nya ansökningar om utdömande av särskild avgift. Två ärenden som är stämplade den 5 mars ligger just nu för utredning. I det ena fallet får det sig om en kvinna som blev berättigad ett särskilt boende 21 juli 2006 men fick vänta på bostad till 23 maj 2007.

"Några godtagbara skäl för dröjsmålet har inte framkommit i ärendet", skriver Eva Wallengren, socialkonsulent på länsstyrelsen som fortsätter: "Länsstyrelsen bedömer att socialtjänstens underlåtenhet är allvarlig och att det står klart att den enskilde lidit men.

Länsstyrelsen vill att Bromölla kommun ska betala en särskild avgift till staten på 34 700 kronor per månad för tiden 22 oktober 2006 till den 22 november 2007, drygt 240 000 kronor. Det andra ärendet som ligger för domstolsbeslut gäller en Bromöllabo som beviljades särskilt boende den 20 mars 2007.

Först i januari året därpå verkställdes socialnämndens beslut.

"Eftersom beslutet inte kunde verkställas omgående har kommunen brustit i sin långsiktiga planering för att tillgodose framtida behov av bostäder i särskilda boendeformer för äldre", påpekar länsstyrelsen i sin skrivelse till länsrätten.

I detta fall anser länsstyrelsen att kommunen ska betala en särskild avgift på 34 700 kronor per månad från den 20 juni 2007 till 6 januari 2008.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.