Alkoholhantering på festival får godkänt

2006 riskerade Sweden Rock Festival en varning för brott mot alkohollagen. Årets festival får tummen upp och klarar sig undan med förslag till förbättringar.
Bromölla • Publicerad 9 december 2007

Det såldes mindre alkohol medan det serverades mer mat och vatten vid sommarens festival i Norje i början av juni. Det konstateras i den inspektionsrapport som Lisbeth Hedlund, tillsynsansvarig för alkohol och folköl i Sölvesborgs kommun, sammanställt.

Den 7 och 9 juni 2007 gjorde en grupp med bestående av alkoholhandläggare, representanter från länsstyrelsen, Statens Folkhälsoinstitut samt Sölvesborgs och Karlshamns kommuner inspektioner på Sweden Rock Festival. Rapporten ger festivalledningen tummen upp för hur alkoholhanteringen skötts. Annat var det 2006. Då menade alkoholhandläggare att arrangören inte hade följt gällande tillstånd och ansåg att man bröt mot alkohollagen. Detta främst beroende på att det saknades ordningsvakter vid utskänkningsställena vid inspektionerna. Hon påpekade då att tillståndet borde återkallas men ansåg att det på grund av en kommunikationsmiss fick stanna vid en varning.

Sölvesborgs kommun gick dock mot alkoholhandläggarens rekommendation. Dåvarande kommunalråd påpekade att ordvalet i tillståndet gjorde att det var öppet för tolkningar. Det blev ingen varning. I inspektionsrapporten från 2007 finns det inga skrivningar om brott mot alkohollagen. Inga av barerna får några anmärkningar. Ordningsläget bedöms som gott och ordningsvakterna gör ett aktivt intryck.

Lisbeth Hedlund skriver i rapporten att in- och utsläppet vi huvudentrén fungerar bra. "Alla som ska komma in visiteras. Det är inte tillåtet att ta med någon dryck in. De som har dryck med sig kommer inte in."

Det finns dock förslag till förbättringar inför nästa festival. Bland annat vill man ha ordningsvakter stationerade vid varje serveringsställe, rutinerna för att avlägsna märkbart berusade personer från festivalområdet och hälsokontrollen av de som sover på marken bör förbättras.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

a 36 omhändertogs

33000 personer besökte festivalen varje dag.

Backstagebaren får servera spritdrycker, öl och vin medan övriga bara serverar starköl och vin i petflaskor.

36 personer omhändertogs för berusning (16 stycken 2006).

Ingen släpps in med någon form av dryck.

Källa: Sölvesborgs kommun

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.