Alpackans historiska premiär

På lördag väntar en högtidsdag för alla som gillar alpackor. Då arrangeras en stor utställning med de ullrika djuren i Hörby. Jörgen Larsson från Nybo är en av många uppfödare som kommer att finnas med.
Bromölla • Publicerad 6 mars 2008
Hingsten Gonzales är Jörgen Larssons stora hopp i Hörby.
Hingsten Gonzales är Jörgen Larssons stora hopp i Hörby.Foto: 
Victor Larsson i närkontakt med en alpacka.Bild: Ronnie Smith
Victor Larsson i närkontakt med en alpacka.Bild: Ronnie SmithFoto: 
Victor Larsson hoppas bli Champion en vacker dag.
Victor Larsson hoppas bli Champion en vacker dag.Foto: 
Alpackan blir allt vanligare i Sverige
Alpackan blir allt vanligare i SverigeFoto: 

Alpackan är ett djur som föds upp på en mängd olika platser runtom i Sverige. Hos Jörgen Larsson på idylliska Nybo gård utanför Gualöv finns en av landets största anläggningar med ett 50-tal hingstar, ston och föl i varierande åldrar.

- Jag har kört min uppfödning här sedan år 2000, berättar Jörgen Larsson när Kristianstadsbladet gör ett besök på Nybo gård.

Jörgen Larsson är även en av de engagerade personer som håller i trådarna för den alpackautställning som hålls på Kruddarehus i Fulltofta utanför Hörby på lördag.

- Det är den första alpackautställningen någonsin i Sverige. Åtminstone där vi inom Alpackaföreningen står som arrangör, fortsätter Jörgen Larsson som också ingår i styrelsen för föreningen.

Den historiska tillställningen är en så kallad Premiärutställning. Det är ett nationellt arrangemang som är öppet för "svenska" alpackor vars ägare är medlemmar i Alpackaföreningen. För djurens del gäller att de måste vara minst sex månader gamla för att få vara med på utställningen.

Djuren kommer att delas in i 29 olika klasser, beroende på kön, ålder och färg. Därefter följer en tävling där djuren ska gås igenom och bedömas klass för klass. Det ska bland annat tittas på hur tät ullen är på djuret samt även hur mjuk och vågig den är jämfört med konkurrenternas motsvarigheter.

- Totalt kommer 84 djur att ställas ut, meddelar Jörgen Larsson.

Domare under dagen blir ingen mindre än britten Nick Harrington-Smith. Han har dömt många utställningar i såväl Storbritannien som USA och Kanada under årens lopp. Vid en utställning i Kanada 2007 dömde han exempelvis 230 alpackor på en enda dag. En bedrift som kräver stor uthållighet av domaren. Nick Harrington-Smith ska också hålla i ett seminarium under vistelsen i Hörby-trakten.

"Var så säkra på att denne herre har mycket att lära ut, så ta tillfället i akt att lära allt som går", skriver arrangörerna i ett pressmeddelande om den välmeriterade domarens medverkan.

- Vi är naturligtvis väldigt glada över att Nick Harrington-Smith kommer hit till vår första tävling. Det är en bra start för vår del, fortsätter Jörgen Larsson.

För egen del kommer Jörgen Larsson att åka till Hörby med 15 av sina alpackor. Han vill inte spekulera i hur pass väl han kan hävda sig i konkurrensen.

- Vi får se hur det går, säger han med ett leende.

Jörgen Larsson medger dock att han inte skulle säga nej till den presigefyllda Championtitel som kommer att delas ut på lördag. Priset går till det djur som domaren anser vara finast på hela utställningen.

- Bland mina djur är det nog i så fall Gonzales som kan komma i fråga i första hand. Det är en tvåårig hingst, säger Jörgen Larsson.

I dagsläget finns det, enligt Jörgen Larsson, omkring 20 uppfödare av alpackor i Sverige. En av de unga förmågor som är tänkta att ta föra verksamheten vidare är Jörgens egen son, nioårige Victor Larsson. Han äger idag tre egna alpackor och siktet är redan högt inställt.

- Skriv att jag ska bli Champion i helgen, säger Victor kaxigt samtidigt som han matar några av anläggningens alpackor.

Vem vet, kanske blir det en hård kamp mellan far och son Larsson om den åtråvärda titeln?

Markus Danielsson

044-18 55 00

markus.danielsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.