Annons

Året som vände trenden

BROMÖLLA. Ett bra år för bildning, år 2000. Åtminstone om man ska försöka tyda statistiken från Bromölla bibliotek.
Bromölla • Publicerad 13 mars 2001

I somras var bibliotekschef Peter Alsbjer nästan lyrisk. Antalet besökare ökade makalöst mycket. 1999 års nedgång var visst bara en kortare svacka. Idag har han vant sig vid de glada siffrorna, konstaterar lättat att det var en trend som höll året ut. Men han håller fortfarande med:

–Visst är det skoj att både besöksantalet och utlåningen ökat. Det är väldigt bra. Framgångarna kan härledas till flera olika orsaker, men bibliotekspersonalen tycker sig se ett par större punkter som betytt mycket.

Annons

–Öresundsbron har helt klart påverkat, säger Peter Alsbjer.

Direkt efter broinvigningen ökade antalet utländska besökare från främst Danmark och Tyskland markant. Turistinformation och fiskekort var deras huvudsakliga mål.

–En annan anledning är nytänkandet för en framtida organisation. Under 2000 tog vi de första stegen och de gick alldeles tydligen i rätt riktning, säger Peter Alsbjer.

Biblioteket hade 103469 besökare ifjol, det är ungefär 4000 fler än året innan. Även på antalet utlånad media är ökningen lika stor. 93000 utlån registrerades. –Även om vi mäter hur många som verkligen lånat någon form av böcker, film, eller annan media så har det ökat lite, förklarar Peter Alsbjer.

Av alla besökare är det bara nitton procent som står för all utlåning. Alla andra, 79 procent alltså, gör annat än lånar saker på biblioteket. De går på teater eller föreläsningar, läser tidningar eller studerar, använder Internet. Biblioteket är på väg att bli den mötesplats personalen strävar mot. Under 2000 deltog Bromölla bibliotek i ett projekt där Länsbiblioteket gav extra pengar så att folkbiblioteket kunde köpa in kurslitteratur för högskolestuderande. Som ett sätt att bli konkurrenskraftig, att locka studenterna att komma till eller stanna i Bromölla.

–Vi har inte den möjligheten inom våra befintliga ramar. Därför var det mycket tacksamt att ingå i projektet, tycker Peter Alsbjer.

Och efterfrågan lät inte vänta på sig. Därför kommer biblioteket att äska utökad ekonomisk ram för 2002 med runt 50000 kronor.

–Vi vill ha möjligheten att köpa in kurslitteratur som vänder sig till en relativt bred bas av befolkningen, som en del i det livslånga lärandet. Man har också rensat rejält bland böckerna, främst bland det finska bokbeståndet där en tredjedel har gallrats ut. Lustigt nog har det gjort att utlåningen ökat.

–Det är inte så märkligt som det låter, nu har vi mer plats att skylta på. Och vi har kunnat köpa in ny litteratur med stor stil, många av de som lånar de finska böckerna börjar bli lite till åren.

Annars ser det ut som det brukar. Den genomsnittlige lånaren är en kvinna i sina bästa år.

Annons

–I enkäter vi gjort visar det sig att kvinnorna kommer hit för att låna böcker, männen för att läsa tidningar.

Peter Alsbjer blickar tillbaka på år 2000 med gott mod inför framtiden. Det var året som vände trenden, sammanfattar han med ett leende.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons