Arkitekturbussen ger råd till husägare
Åtta kommuner landet om får besök av Arkitekturbussen i sommar, i regi av SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund. Denna veckan är det Sölvesborgs tur. På Stortorget står bussen och arkitekten Gunnar Sillén och sistaårsstudenten Birgitta Strömbäck. De vill ge tips och råd om främst fritidshus och visa att arkitekter minsann inte är så farliga.
– Vi vill visa vad vi kan tillföra helt enkelt, säger Gunnar Sillén försynt. Att just Sölvesborg förärades med ett besök beror på tre saker. Det fanns en engagerad stadsarkitekt i Jan Lagerås, det finns en arkitektonisk tanke bakom staden och det är en sommarkommun. Med upp emot 2000 fritidshus bör där finnas några fastighetsägare som vill ha råd av arkitekter.
Varför görs den här turnén, från Kiruna i norr till Sölvesborg och Höganäs i söder?
– Vi vill möta folk i verkligheten, låta dem se vad vi kan göra. Dela med oss av tips och kanske få in lite influenser från svenska folket, funderar Gunnar Sillén. Redan innan bussen formellt öppnat står herr och fru Rosengren i dörren. Anita och Torgil har ett sommarställe i Hällevik och vill bygga om och rusta upp.
– Det är dåligt underhållet och vi behöver tips om planlösningen för främst kök och tvättutrymme, säger Torgil.
– Och kanske en veranda, fortsätter Anita.
De tycker det vore dumt att försitta chansen med Arkitekturbussen. Även om arkitekterna ger flera tips gör de inga färdiga ritningar. – Vi slussar vidare, ger dem olika tankar om hur man kan göra. Själva utförandet får en lokal arkitekt göra, säger Birgitta Strömbäck.
De båda arkitekterna har svårt att säga vad den tydligaste trenden är vad gäller fritidshus. Men många bor mer ekologiskt på sommaren, närmare naturen är det lättare att kompostera.
Stadsarkitekt Jan Lagerås tycker besöket är en förmån för alla kommuninvånare. En chans att prata med någon som kan det där med att hitta flexibla lösningar för små utrymmen.
– Kriterierna är inte alls lika hårda för fritidshus som för exempelvis den gamla stadskärnan. Om de inte ligger i fiskelägena på Lister, då ser vi helst att de smälter in i den gamla miljön, förklarar Lagerås. De första sommarstugorna började byggas i samband med att semestern infördes på 1920-talet. De var oftast små och enkla. På 40- och 50-talet blev det allt vanligare och idag finns det allt från enkla jaktstugor med utedass, till rena rama lyxhusen med samma eller bättre standard än normalvillan.
I bussen på Stortorget finns allehanda typer i miniatyr och på bilder. Liksom tips på vatten och värme, på hur dasset ska se ut och mycket mer.
asa.carlsson
@kristianstadsbladet.se