Attityd till alkohol ska förändras

Genom att påverka föräldrarna vill Bromölla kommun få tonåringar att dricka mindre. Utställningsskärmar som berättar vad de unga kan råka ut för när de är berusade ska finnas på föräldramöten och utanför affärer.
Bromölla • Publicerad 28 april 2009

För två år sedan gjordes en drogundersökning bland niorna i Skåne. I Bromölla hade då 77 procent av niorna någon gång druckit alkohol.

– En ny undersökning har precis genomförts men den är inte sammanställd förrän om en månad. Jag har en känsla av att det inte har blivit bättre, säger Torsten Malm, fritidschef och drogsamordnare i Bromölla.

Han menar att de ungas drickande är ett föräldraproblem.

– Föräldrarna bjuder och köper ut alkohol till sina barn. De har en positiv attityd till alkohol. Därför vill vi synas ute för att provocera och få föräldrarna att tänka till, säger han. För att ändra föräldrarnas attityd har nu tre utställningsskärmar tagits fram av en arbetsgrupp med drogförebyggare från Bromölla, Kävlinge, Osby och Ängelholm. Med budskap som "Liten flaska stjälper ofta tuff kille" får föräldrarna information om hur till exempel berusade tonåringar råkar ut för fler olyckor och våld än de som inte dricker. Meningen är att de ska finnas på föräldramöten och vid arrangemang där det är mycket folk som nationaldagsfirandet. Skärmarna ska också säljas till andra kommuner i Skåne. Som en förstärkning till dem ska varje kommun även ha ett program för att ändra föräldrarna inställning.

I Bromölla använder sig kommunen av Örebromodellen sedan två år tillbaka. På föräldramöten erbjuds de att skriva på en överenskommelse om att motverka ungas alkoholkonsumtion.

– I Örebro har man med modellen minskat drickandet med 50 procent bland eleverna. I Bromölla är det för tidigt att säga om det har gett resultat, säger Torsten Malm.

Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.