Äventyrare filmade stenåldersfolk på Filippinerna

OLOFSTRÖM. Äventyrarna Göran och Margareta Hoff från Olofström har sett världen. Och genom kameralinsen låter de oss uppleva andra världar. Om en vecka är det premiär för deras senaste film som handlar om ett stenåldersfolk på Filippinerna som får möta vår värld.
Bromölla • Publicerad 25 januari 2001
Levebröd. Göran och Margareta Hoff har hunnit med att göra en hel del filmer. De gör företagsfilmer för pengarna medan passionen är att resa och dokumentärfilma.
Levebröd. Göran och Margareta Hoff har hunnit med att göra en hel del filmer. De gör företagsfilmer för pengarna medan passionen är att resa och dokumentärfilma.Foto: 
Filmaren. Det är Göran Hoff som står bakom kameran. Företagsfilmerna gör han på beställning och dokumentärerna på spekulation. Många av filmerna harr visats på TV 4. Bilder: TOMMY SVENSSON
Filmaren. Det är Göran Hoff som står bakom kameran. Företagsfilmerna gör han på beställning och dokumentärerna på spekulation. Många av filmerna harr visats på TV 4. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Tillsammans. Göran och Margareta Hoff reser och arbetar tillsammans sedan över 11 år tillbaka.
Tillsammans. Göran och Margareta Hoff reser och arbetar tillsammans sedan över 11 år tillbaka.Foto: 
Den nya filmen. Filmen "Besök i den andra världen" är precis klar. En familj som levt i djungeln i hela sitt liv möter vår värld.
Den nya filmen. Filmen "Besök i den andra världen" är precis klar. En familj som levt i djungeln i hela sitt liv möter vår värld.Foto: 

De har jagats av pedofiler i Manila, fått hjälp av ryska maffian i Baltikum och hotats till livet på Borneo.

Äventyrare, upptäcktsresande, filmare, världsförbättrare. Kalla dem vad du vill men Göran och Margareta Hoff ägnar sitt liv åt två saker. Att resa och att göra film.

De gör företagsfilmer för att försörja sig men det är bara en transportsträcka till nästa resa, till nästa dokumentär. De drivs av en stor äventyrslust och upptäckarglädje. Men framförallt handlar det nog om ett genuint intresse för människor. Filippinerna har fått en alldeles speciell plats i deras hjärtan. De reste dit första gången på semester 1986 och sedan dess har det blivit 95 resor till.

–Det är ett sådant otroligt vackert land, säger Göran Hoff.

–Men egentligen är det de fantastiska människorna. De ler hela tiden och är så vänliga och generösa, säger Margareta Hoff.

Dessutom pratar befolkningen engelska vilket har underlättat för dem att arbeta där. Under åren har de byggt upp ett stort kontaktnät och det är framförallt barnen som hjälper dem.

–En gång skulle vi gå över en hårt trafikerad väg som var hopplös att komma över. Då gick barnen ut och stoppade bilarna för oss, berättar Margareta Hoff. Genom barnen har de fått nycklar till den undre världen, till prostituerade och människor i slummen. Samtidigt har de barnens beskydd. Och polisen bryr sig inte om att varna dem längre. De vet att de där svenskarna klarar sig.

Den senaste filmen handlar om Magyanerna, ett stenåldersfolk som bor mitt ute i regnskogen. Göran och Margareta Hoff hörde talas om en familj som ville besöka civilisationen och åkte först ut för att hindra dem. De vet hur det brukar gå för urskogsbefolkningen när de hamnar i någon stad. Men familjen ville verkligen och Göran och Margareta gjorde resan tillsammans med dem och filmade deras möte med vår värld.

I filmen får vi se när familjen dricker cocacola och försöker ta isbitarna med sig hem, när de besöker en hamburgerbar och ett av barnen kissar på golvet och hur de skräms av ljudet från en motorcykeltaxi. Men kulturkrocken var allt för stor efter en dag i staden längtar familjen hem igen och de återvänder till skogarna där de fortfarande lever.

–Detvar fantastiskt att få se deras utryck när de mötte det nya. Och samtidigt att de ville tillbaka till sin värld och är lyckliga där, säger Göran Hoff. Under sina många och långa resor till Filippinerna har paret Hoff kommit att engagera sig mycket i barnprostitutionen och fattigdomen. De har hjälpt ett stort antal familjer, fått barn undan gatuprostitutionen och byggt upp en hel by.

–Har man väll kommit i kontakt med det så måste man. Det går inte att låta bli, det skulle kännas som om man svek människorna annars, säger Margareta Hoff.

För dem är det en självklarhet. De har framförallt engagerat sig i barnprostitution och gjort filmen ”Bara barn” som visas på de flesta högstadieskolor.

De reser tillsammans och gör arbetet ihop. Det var över elva år sedan de tog det stora steget. Göran Hoff arbetade på Volvo i Olofström och gjorde videofilmer där. Han trivdes med jobbet men resorna och filmandet tog allt mer tid.

–Jag sa upp mig men blev lovad att få komma tillbaka efter två år om jag ville. Men det funkade så jag fortsatte. Och det har vi aldrig ångrat.

Margareta Hoff arbetar fortfarande halvtid men snart ska hon vara tjänstledig i tre månader. Om ett par veckor lämnar de Sverige för Filippinerna igen. Den här gången som researrangörer.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

FOTNOT:

Filmen ”Besök i den andra världen” premiärvisas på Folkets Hus i Olofström den 2 februari klockan 19. 00. Intäkterna går oavkortat till gatubarn på Filippinerna.

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.