Annons

Avslaget slut på festen

Bromölla • Publicerad 6 augusti 2001

En något avslagen avslutning var det på söndagen i Bromölla. I Bruksparken höll tivolit på att packas ihop och på Storgatan var det ingen trängsel bland marknadsstånden. Men en liten trogen skara hade samlats framför scenen i parken, där det var avslutning med familjeunderhållning.

I väntan på att underhållningen skulle dra igång tog jag en sväng i staden och hamnade på Iföverkens Industrimuseum där jag fick en guidad visning av Gunnar Österberg. Att Iföverken var mer än toalettstolar visste jag, men nu fick jag en intressant rundvandring på det lilla museet och fick bland annat lära mig att en toalettstol består av lera, kaolin, fältspat och kvartssand. Något att fundera på när man sitter där kanske... Proppar, lampor, isolatorer och mosaikplattor är andra produkter som tillverkats på Iföverken och Industrimuseet visar i bild och form hur tillverkningen gick till från starten 1887 och framåt. Gunnar Österberg berättade entusiastiskt om gamla tider på Bruket. Om människorna som startade upp den idag stora industrin och om människorna som arbetade där, ibland på bekostnad av sin egen hälsa. Stendammslunga var något som drabbade många och Gunnar minns de gamla farbröderna som långsamt tog sig fram med stor möda. De kunde dock få hjälp på sjukstugan som sedan utvecklades till dagens företagshälsovård. På museet visas även olika konstutställningar.

Annons

Väl tillbaka i Bruksparken försöker trollmagikern David Persson att få igång publiken med lite oilka tidningstricks. Han river sönder papper, får någon ur publiken att blåsa på bitarna och vips blir det till ett par kalsonger. Säkert inte så bekväma att ha på sig. David Persson avslutade med att av någon anledning äta upp ett tidningsuppslag till applåder ifrån den lilla men dock entusiastiska publiken.

På tur efter tidningstricken stod bandet Loose it, som består av ungdomar i 16- 17 års åldern. Loose it som spelar eget material blandat med covers kämpade febrilt med att rocka loss Bromölla dock utan större framgång. Trots duktiga musiker och proffsig sångerska kändes det lite malplacerat med ett rockband på scen på söndagseftermiddagen. Efter rocken tonades tempot ner lite grann när Linda Sjöbeck och Co. äntrade scenen, Linda Sjöbeck har samlat ihop Bromöllas bästa musiker och bildat ett band och både basisten och sångerskan från Loose it fick stanna kvar på scenen och köra några låtar dock med en mjukare stil.

När jag lämnar Bromölla hörs musiken långt och jag hoppas att de duktiga tjejerna och killarna får bättre speltider nästa år.

helena.heliosson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons