Annons

Barnbidragshöjningen gäller alla

BROMÖLLA. De familjer i Bromölla som har socialbidrag, kommer att få den extra hundringen i barnbidraget i börsen. Det beslutade socialnämnden i torsdags.
Bromölla • Publicerad 26 januari 2001

Vid årsskiftet höjdes barnbidraget med en hundralapp, till 950 kronor i månaden. Men regeringen har inte ändrat i rekommendationerna för bidragsnormer. Det innebär att om en barnfamilj som uppbär socialbidrag tjänar mer pengar så får de automatiskt motsvarande sänkning av socialbidraget.

I Bromölla har 114 hushåll med barn socialbidrag, 77 av dem är ensamstående föräldrar. Sedan detta stod klart har flera röster hörts för att även familjer i ekonomiskt trångmål ska få känna att de får lite mer att röra sig med.

Annons

Mer eller mindre alla kommuner skriver till regeringen för att få dem att ändra på riksnormen, tror socialnämndens ordförande Göran Svärd.

I veckan beslutade politikerna i Sölvesborg att i avvaktan på ett regeringsbeslut i frågan hålla sig till gällande normer. Det betyder att barnfamiljer med socialbidrag får minskat bidrag med hundra kronor per barn från och med årsskiftet. I Bromölla vill däremot socialnämnden att de 114 familjerna ska få känna ett litet plus i kassan, som alla andra barnfamiljer i kommunen.

Det handlar om en extra hundralapp och det rör inte så många, säger Göran Svärd.

Det finns inga uppgifter på hur många barn varje familj har, men om man räknar med genomsnittet i Sverige, 1,5 barn per kvinna, betyder det 171 barn som lever i familjer som får socialbidrag. I snitt fick varje familj bidrag i 4,8 månader ifjol. Om det stämmer går Bromölla kommun miste om 82000 kronor genom beslutet.

I en total budget på 5,6 miljoner för socialbidrag i kommunen är det inte så mycket, tycker Mia Persson Fröjd på socialkontoret.

Nämnden var dock inte enig i sitt beslut. Moderaterna tycker att frågan är en riksangelägenhet och inget som kommunerna ska gå in och ändra på. Men ingen reserverade sig mot beslutet.

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons