Biblioteket kan bli ett kulturhus

Bromölla bibliotek ska utvecklas till ett kulturhus. Det är i alla fall den intention som tjänstemännen har.– Vi vill ha mer aktivitet i vårt hus, säger Pernilla Tomasson, kultur- och bibliotekschef.
Bromölla • Publicerad 24 januari 2014
Mer än ett bibliotek. Intentionen är att Bromölla bibliotek ska bli ett kulturhus.
Mer än ett bibliotek. Intentionen är att Bromölla bibliotek ska bli ett kulturhus.Foto: Foto: Lasse Ottosson
Pernilla Tomasson.
Pernilla Tomasson.Foto: Foto: Annica Jönsson

Tiden då biblioteket bara var en central för utlåning av böcker och läsning av tidningar är för länge sedan förbi. I Bromölla har processen att förvandla biblioteket till ett kulturhus påbörjats.

– Vår intention är att utveckla Bromölla bibliotek till något mer än det är i dag. Det är något som måste beslutas av politiker, men vi har påbörjat den här processen, säger Pernilla Tomasson.

– Redan i dag är det en hel del mer än ett vanligt bibliotek. Vi har konsumentvägledning, turist- byrå och informations- kontor här.

Hon påpekar att en eventuell omvandling från bibliotek till kulturhus ännu är i ett tidigt skede i processen. Fram till den 14 februari kan Bromöllaborna lämna förslag i ”Framtidens kulturträd” om hur de vill att biblioteket utvecklas. Vid några tillfällen i januari kommer personalgruppen på biblioteket att diskutera och spåna kring hur förändringarna skulle kunna se ut.

– Detta ska sedan var underlag som skickas vidare till politikerna och därefter ska vi ha ytterligare medborgardialog.

Kräver lite mera

Pernilla Tomasson anser att det är viktigt att biblioteket ger möjlighet till mer skapande i framtiden. Barn och unga vill i dag ha mer än bara böcker.

– Vi utgår från berättelsen som är bibliotekets kärna, men det behöver hända mycket mer. Vi behöver ha mer skapande och aktivitet för att förmedla berättelsen. Det man ser i dag är att barn inte lånar på samma sätt, man kräver lite mera, säger hon.

Pernilla Tomasson vill i nuläget vara sparsam med vad ett kulturhus skulle kunna komma att innehålla, men pekar mot att det handlar om att bygga för framtiden.

– Det jag tänker med skapande är att det är viktigt för framtidens unga, för framtidens arbete att få testa sin kreativa förmåga och utmana sin skapande förmåga. Att tänka utanför boxen. Som ett led i att tidigt stimulera de kreativa näringarna, säger hon.

Definiera vision

En tanke som finns är att skapa en permanent verkstadsdel.

– Det skulle vi kunna ha men då behöver lokalen förändras och då krävs det pengar. Vi måste först definiera vår vision och vilka verksamheter vi och Bromöllaborna vill ha. Det är det vi kommer att jobba med nu i januari.

Inför processtarten har det sneglats en del på hur andra kommuner utvecklat sina verksamheter.

– Delar av personalen har varit på seminarier och besök olika bibliotek i andra kommuner där man jobbar på nya sätt. Men det vi ska ha är utifrån Bromöllas förutsättningar.

2014 kommer bli ett aktivt år med förarbete för att hitta var projektet ska landa.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.