Biträdet hotades med kniv av maskerad man

Det var ingen vanlig kund som kom in på konditoriet. Mannen hade huvjackan uppfälld, skarfs för ansiktet och i handen höll han en drygt 30 centimeter lång kniv. Nu åtalas 22-åringen misstänkt för rån.
Bromölla • Publicerad 4 mars 2013

Klockan var strax före halv tio den 15 februari. Några personer som jobbar på en arbetsplats i närheten har precis fikat klart på Bagarboden i Mjällby. När de tar på sig kläder och är på väg ut möter de en man som är underligt klädd. Han har huvtröjan uppdragen och en snusnäsduk täcker större delen av ansiktet. Bara ögonen syns. Trots detta blir han igenkänd.

Kvinnan bakom serveringsdisken ser hur mannen närmar sig. I handen håller han en silverblänkade ungefär 30 centimeter lång kniv. Hon ser att det är en kockkniv. ”Detta är ett rån”, hör hon mannen säga. Först tror affärsbiträdet att det är ett skämt, men när hon hör personerna som lämnar konditoriet skrika: ”han har en kniv, vi ringer polisen” förstår kvinnan att det är allvar.

Viftade med kniven

Rånaren viftar med köttkniven och säger ”pengarna, pengarna” samtidigt som han närmar sig kassaapparaten. Efter några om och ett par men lyckas han få upp den och rafsar åt sig 100-, 50- och 20-lappar, men missar 500-lapparna som ligger i ett annat fack. Därefter försvinner rånaren från platsen.

Senare under förmiddagen grips en 22-årig man som misstänkt för rånet. Vid en husrannsakan hittades en ryggsäck som innehöll en kniv, en luvtröja, byxor, handskar och en snusnäsduk. Kläder och kniv stämmer överens med vittnesuppgifter från rånet. I en papperskorg fanns blodigt papper och i lägenheten fanns även blodspår.

22-åringen anhölls samma dag och häktades några dagar senare. Först förnekade han men i ett förhör fyra dagar efter gripande erkänner han och berättar hela historien. Hur han provade kläderna framför spegeln, stoppade kniv och kläder i en ryggsäck innan han gick mot Bagarboden och tittade in där. Därefter bytte han om, satte kniven i byxlinningen och snusnäsduken framför ansiktet. Efter rånet springer han från platsen och hittar en plats där han byter om igen.

Gömma i kalsongerna

Vid gripandet hade 22-åringen cirka 1 800 kronor gömda i kalsongerna och i förhör har han erkänt att sedlarna kommer från rånet. Han har fått frågan varför han behövde pengarna till. 22-åringen har bland annat svarat att han ”har skulder till personer som man inte vill ha efter sig”.

Bagarboden vill ha skadestånd på ungefär 15 000 kronor.

22-åringen åtalas även misstänkt för narkotikabrott. När han greps efter rånet var han påverkad av hasch.

Maria Sällberg
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.