Boende i Nogersund evakuerades på kvällen

NOGERSUND. En senapsgasgranat höll Nogersund i ett gastkramande grepp under hela torsdagen.
Bromölla • Publicerad 6 april 2001
Mediauppbåd. Räddningsledare Magnus Kärvhaag stod i fokus under dagen. Han informerade pressen som inte fick komma in på hamnområdet.
Mediauppbåd. Räddningsledare Magnus Kärvhaag stod i fokus under dagen. Han informerade pressen som inte fick komma in på hamnområdet.Foto: 
Senapsgasbomben. Den uppdragna granaten låg på fiskbackar i hamnen. Fisken som fångades i samma trål kastades tillbaka i vattnet. Bilder: RONNIE SMITH
Senapsgasbomben. Den uppdragna granaten låg på fiskbackar i hamnen. Fisken som fångades i samma trål kastades tillbaka i vattnet. Bilder: RONNIE SMITHFoto: 
Hårdbevakat. Hamnområdet var avspärrat under hela dagen och bevakades av beväpnad militär från Karlskrona.
Hårdbevakat. Hamnområdet var avspärrat under hela dagen och bevakades av beväpnad militär från Karlskrona.Foto: 

Igår blev dagen som hela rikets blickar riktades mot den lilla fiskebyn Nogersund utanför Sölvesborg. En senapsgasgranat som misstänktes innehålla ett sprängämne stod i centrum för uppmärksamheten.

Vid avspärrningarna flockades reportrar och fotografer. Militär med k-pistar bevakade hamnområdet. Och under hela förmiddagen stod bussar redo att evakuera Nogersundsborna.

Totalt var en styrka på 35 personer inblandade i desarmeringsarbetet. Det hela började med att tre fiskare på onsdagskvällen fick upp en granat med senapsgas i sin trål. Granaten fastnade i trålen på mellan 50 och 60 meters djup och har förmodligen legat på havsbottnen sedan andra världskriget. När fiskarna kom i land ringde de polisen som omedelbart kom till platsen. Under natten började polis och räddningstjänst att kalla in rätt personer.

Tidigt på morgonen kom polisens bombexperter från Malmö. Planen var då att sänka granaten i hamnbassängen. Experterna befarade att behållaren med senapsgas läckte. Om lufttemperaturen steg till över14 grader var det risk för att innehållet skulle förgasas.

–Vi byggde upp en stor skyddsinsats, vi ville inte riskera något, sa räddningsledare Magnus Kärvhaag. Men experterna fortsatte sin undersökning och ingenting hände. Ett område på 300 meter runt hamnen spärrades av. Till havs såg kustbevakningen till att inga obehöriga kom i närheten. På land bevakade beväpnad militär hamnområdet.

Vid niotiden på morgonen spärrades hela Nogersund av. Polisen stoppade alla bilar och endast boende fick komma in i samhället.

Under hela förmiddagen levde Nogersund under evakueringshot.

–Vi avvaktar teknikernas undersökning. Om den innehåller sprängämne får vi utrymma byn och det är mycket troligt att det blir så, sa polisens informatör Thomas Pärlklo.

Nogersundsskolan ligger längs vägen ner till hamnen. Barnen gick i skolan hela dagen med vetskap om att det låg en granat i hamnen.

–Det har präglat hela förmiddagen. Vi pratade om det i morse och en del barn är lite oroliga. Från fönstren ser de räddningspersonalen, polisen och bussarna som kör här, sa rektor Ann-Christine Nilsson.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.