Bombgrupp säkrade banken

Malmöpolisens bombskyddsgrupp analyserade under fredagen de sprängämnen som använts under rånet på Swedbank i Olofström. Polisinsatsen som söker de tungt beväpnade gärningsmännen efterfrågar tips från allmänheten.
Bromölla • Publicerad 7 mars 2008
Bild: Ronnie Smith
Bild: Ronnie SmithFoto: 
Polisens bombskyddsgrupp från Malmö kallades in för att analysera de sprängämnen som använts under dådet.
Polisens bombskyddsgrupp från Malmö kallades in för att analysera de sprängämnen som använts under dådet.Foto: 
Kontoret var under fredagen avspärrat.
Kontoret var under fredagen avspärrat.Foto: 
Bombskyddsgruppen, som tillhör tekniska roteln i Skåne, anlände vid lunchtid.
Bombskyddsgruppen, som tillhör tekniska roteln i Skåne, anlände vid lunchtid.Foto: 

Patrullerande poliser och väktare, avspärrningar och plakat med texten "stängt på grund av rån" påminde under fredagen om att det på torsdagskvällen skett ett väpnat rån på Swedbanks kontor på Östra Storgatan. Boende i Olofström uttrycker upprördhet över det inträffade.

- Det är bedrövligt att det händer i en sån här liten ort. Rånarna vet om att det är 35 minuter till närmaste polisstation. Detta är sorgligt, säger Lasse Larsson. Bakom de stängda dörrarna till Swedbanks kontor rådde under fredagen en febril aktivitet. Kriminaltekniker genomförde en brottsplatsundersökning. Vid lunchtid anlände polisens bombskyddsgrupp från Malmö för att analysera de sprängämnen som använts under rånet.

Per-Anders Lindström, som är säkerhetschef på Swedbank i södra Sverige, var också på plats. Han berättade att den personal som traumatiserades under rånet erbjudits vård och krishantering.

- Vi tar hand om personalen. Vi har ett stödprogram för att de anställda ska kunna återvända till jobbet. Vi sätter in de resurser som behövs, säger Per-Anders Lindström.

Han vill inte gå in på hur mycket pengar rånarna fick med sig. Han konstaterar att rånarnas tillvägagångssätt var brutalt.

- Vi ska komma ihåg att det är grovt våld som man har brukat. De använde både sprängmedel och vapen, säger Per-Anders Lindström. Det var straxt innan klockan 18 under torsdagskvällen som rånare utrustade med automatvapen och sprängmedel slog till mot Swedbank på Östra Storgatan i Olofström. De maskerade och tungt beväpnade förövarna avlossade flera skott både utanför och inne i banken och utlöste sprängladdningar. I banklokalen fanns nio anställda och fyra kunder. Ett stort antal personer utanför banken blev vittnen till rånet, skottlossningen och explosionerna.

35 polispatruller sattes in i jakten på gärningsmännen bakom dådet. Helikopter, hundpatruller, piketstyrkor och poliser ur nationella insatsstyrkan deltar i insatsen.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.