Annons

Bonde kräver ersättning för skördebortfall

Bromölla • Publicerad 17 september 2003

En jordbrukare i Bromölla kräver ersättning för det skördebortfall som uppstått till följd av arkeologiska utgrävningar. Utgrävningarna har skett i anslutning till Smedåkravägen och det skördebortfallet har av en värderingsman beräknats till 15600 kronor.

Just nu finns detaljplanen för fastigheten Bromölla 11:1 utmed Smedåkravägen i Bromölla utställd på kommunhuset och på biblioteket. Kommunen planerar att uppföra ny bebyggelse på tomten. Det var i samband med detta som länsstyrelsen ville göra arkeologiska utgrävningar. Enligt de lantbrukare som arrenderar marken idag har arkeologiska utgrävningar förekommit i samtliga skiften i varierande omfattning i två etapper.

Annons

Ingemar Larsson från Hushållningssällskapet i Kristianstad gjorde en besiktning av marken i augusti. Han konstaterade då att utgrävningarna har orsakat direkt skördebortfall plus att de krävt en extra arbetsinsats vid bearbetning och kompletteringssådd i redan höstbesådda fält.

– Den totala skadan är beräknad till 15600 kronor, meddelar Ingemar Larsson i en skrivelse till Bromölla kommun.

Roger Bing

Bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons