”Borde vara läge för försäljning”

Bromölla camping kan komma att säljas. För- och nackdelar med förslaget ska utredas och förhoppningen är att beslut ska kunna tas i början av detta år.
Bromölla • Publicerad 8 januari 2014
Kommunen kan komma att sälja campingen i Bromölla.
Kommunen kan komma att sälja campingen i Bromölla.Foto: Foto: Peter Åklundh

Arrendatorn av Bromölla camping anser att den behöver moderniseras. Det rör sig bland annat om en nyare modell av bom in till området, ett inglasat uterum, ombyggnad för att göra campingköket större och installation av hunddusch på området.

Totalt handlar det sig om en investering på 230 000 kronor. Något som skulle leda till en ökad årskostnad för arrendatorn. De första tio åren efter investeringen skulle den ligga på 23 400 kronor och de påföljande tio åren på 3 000 kronor. Fastighetsenhetens förslag är att kommunstyrelsen ska skjuta till pengar under förutsättning att arrendatorn accepterar hyreshöjningen.

Tas fram underlag

Ett förslag som kommunstyrelsens arbetsutskott sa ja till vid sitt senast möte. Detta kompletteras med ytterligare ett idé. Vid sammanträdet fick Åke Hammarstedt (S), ordförande i kommunstyrelsen genom ett tilläggsyrkande.

– Det är att vi ska utreda möjligheten att sälja campingen. Det ska tas fram ett underlag så vi kan ta ställning till om vi kan försälja campingen eller inte, säger han och fortsätter:

– Man kan sälja till de som arrenderar campingen nu eller så kan man också gå ut och fråga vilka andra intressenter det finns. Det vill vi reda ut.

Ser inga nackdelar

Det som skulle ingå vid en försäljning av campingen är infrastrukturen, byggnaderna och den goodwill anläggningen har. Bromölla kommun äger inte marken där campingen ligger utan arrenderar marken av Trolle Ljungby. Det betyder att man även måste prata med markägaren och se till att en eventuell köpare tar över arrendet.

– Som jag ser det finns det inga nackdelar med att kommunen inte äger campingen. Det är egentligen ingen kommunal verksamhet. Därför menar jag att det borde vara läge för försäljning, säger Åke Hammarstedt.

Ute efter seriös köpare

Han anser att sättet det fungerar vid upprustningar i dag är krångligt. Arrendatorn påtalar att det behövs förbättringar, kommunen tar beslut om dessa ska, och i så fall när, genomföras och sedan ska arrendatorn betala.

Förhoppningen är att utredningen kring en eventuell försäljning av campingen ska vara klar i början av 2014 och rent teoretiskt skulle anläggning kunna ha en privat ägare redan till sommaren.

– Det vi är ute efter är att ha en seriös köpare eller arrendator som gör det bästa av campingen. Gör de det bästa för sig själva så gör de det bästa för kommunen samtidigt.

Frågan om campingen behandlas i kommunstyrelsen i denna veckan.

Maria Sällberg
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.