Borgerliga skänker bort partistöd

Flertalet partier, utom s, skänker den delen av partistödet som innebär en höjning från tidigare år till RIA. Genom gåvan vill partierna markera att de var emot beslutet att höja partistödet.
Bromölla • Publicerad 10 januari 2003

Vid en första rundringning var svaret ”vet inte” och ”vi har inte pratat om det”. Kristianstadsbladets fråga var: Ditt parti var emot att höja partistödet. Vad ska ni göra med pengarna som betalas ut nu i januari? Bara Vänsterpartiet uppgav att de talat om saken. – Vi pratade om det i samband med att beslutet om höjning togs, och sa att ”höjningen” skulle skänkas till bistånd, men vi har inte tagit något beslut i partiet ännu, sa Mary Einarsson (v). I oktober förra året beslutade dåvarande kommunfullmäktige att höja partistödet till de politiska partierna. Höjningen beräknades till totalt 64873 kronor, och var del av ett förslag om ett förenklat partistödssystem. Förslaget skapade en debatt där samtliga partier utom socialdemokraterna var emot att höja partistödet. Alla ville förenkla systemet för hur partistödet betalas ut, men bara socialdemokraterna ville samtidigt ge partierna en extra summa pengar varje år. I den slutgiltiga omröstningen vann socialdemokraterna, med 20 röster mot övriga partiers 17 röster. – Nämnderna har fått sparkrav, då bör vi också ha det, argumenterade Mary Einarsson (v) och sammanfattade på så sätt oppositionens argument mot höjningen. Med de nya året införs de nya reglerna, och snart får samtliga partier pengarna insatta på sina konton. Någon dag efter Kristianstadsbladets rundringning meddelade de fyra borgerliga partierna att de inte vill ha de pengar som höjningen innebär. Totalt rör det sig om cirka 20000 kronor. Istället har man beslutat sig för att skänka dessa pengar till RIA (Rådgivning i alkohol- och narkotikafrågor). – Vi klarar oss på vad vi har, och RIA:s verksamhet är bra och har ständigt ont om pengar, säger Henry Johansson (m). Även vänsterpartiet och miljöpartiet uppger att de har planer på att skänka pengarna till solidarisk verksamhet, men har i skrivandets stund inte tagit några beslut i frågan. – Det handlar om en relativt liten summa pengar för vår del, men om flera partier går ihop är vi öppna för det, sa Sam Skällberg (mp) innan han hört talas om de borgerligas beslut. Socialdemokraterna, som röstade för höjningen, kommer att använda sina pengar till utbildning av folkvalda och administrativt arbete. – Vi är en folkrörelse och det kostar pengar. Demokrati måste få kosta pengar, säger Åke Hammarstedt (s) och fortsätter: – Jag kan förstå att de gör detta för att markera, och för att det faller folk på läppen. Att ge pengar till RIA är behjärtansvärt, det är helt fantastiskt, men man borde faktiskt fundera över vad man ska ha pengarna till. Tycker man att man är så pass bra att man inte behöver utvecklas så är det klart att man kan ge bort pengarna. På det svarar Henry Johansson (m) att det bara är att titta på det gamla partistödet. Där betalades utbildningsstödet ut i efterhand, och varje parti hade en summa att plocka ut. – Det var få partier som tog ut allt de hade. Vi har pengar så det räcker utan höjningen, säger han. Eva Emmelin 0456-23293 eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.