Brandhundar markerade inget

Polisens brandhundarna markerade inget på brandplatsen i Näsum. Teknikerna tror ändå att branden uppstått genom våda eller att den är anlagd.
Bromölla • Publicerad 3 maj 2007
Bernt-Gunnar Carlsson och Kali undersöker brandplatsen.
Bernt-Gunnar Carlsson och Kali undersöker brandplatsen.Foto: 
Uzak hittade inga spår av brandfarlig vätska. Bilder: Annica Jönsson
Uzak hittade inga spår av brandfarlig vätska. Bilder: Annica JönssonFoto: 
Det finns bara åtta utbildade brandhundar i hela landet. Två av dem finns i Blekinge och undersökte i går den eldhärjade förskolan i Näsum.
Det finns bara åtta utbildade brandhundar i hela landet. Två av dem finns i Blekinge och undersökte i går den eldhärjade förskolan i Näsum.Foto: 

De två brandhundarna Uzak och Kali kom igår, tillsammans med sina hundförare, till Näsum för att undersöka förskolan som brann natten mellan söndag och måndag. De två hundarna är utbildade för att söka efter brandfarlig eller lättantänd vätska men varken Uzak eller Kali markerade något på platsen.

– Vi tog hit hundarna för att vi ska skicka ett brandprov till SKL. Hade vi fått en markering hade vi tagit ett brandprov där för att se om det funnit någon brännbar vätska i det, säger polisens tekniker Rune Johansson som undersökte brandplatsen redan i måndags.

Hur ser du på att hundarna inte markerade något?

– Det behöver inte betyda att branden inte är anlagd, vätskan kan ha brunnit upp, säger Rune Johansson.

Branden startade i ett förråd intill förskolan där bland annat barnvagnar förvarades.

– Det fanns bara en enda liten lampa vilket talar för att branden är anlagd eller uppkommit genom våda. Det är långsökt att tro att en enda liten ljuspunkt skulle kunna sätta fyr på byggnaden.

Det finns endast åtta utbildade brandhundar i hela landet, varav två hos polisens hundenhet i Blekinge län.

– Det är kul att man i Blekinge satsar på det här, säger Uzaks hundförare Anders Johansson. Det handlar om att utnyttja hundarna så mycket det går i polisarbetet. Uzak och Kali är combihundar, till vardags är de vanliga polishundar som till exempel patrullerar och är med vid räddningssök.

Brandhundarna tränas på ungefär samma sätt som narkotikahundar.

– Det är en process, man lär in genom belöning, säger Kalis hundförare Bernt-Gunnar Carlsson. När de hittar det vi vill att de ska söka efter får de en belöning.

Hur markerar de om de hittar något?

– De skäller oftast. De kan också peka med nosen och lägga sig ner.

Brandhundarna är fem och sex år gamla och av raserna schäfer och Malinois – en belgisk vallhund.

Är det någon ras som lämpar sig särskilt bra för det här jobbet?

– Nej, alla hundar som har ett intresse av att söka.

Maria Sällberg

0456-29000

maria.sallberg

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.