Breakdanceshow på Humlescenen

Det var en fett dag i stan. Så inleddes föreställningen "Det stora ägget". Breakdance, musik och en bärande historia var ingredienserna.
Bromölla • Publicerad 18 maj 2005
Att Freestyle Phanatix sysslar med show och breakdance på heltid kan ingen ta miste på. Bilder: Peter Åklundh
Att Freestyle Phanatix sysslar med show och breakdance på heltid kan ingen ta miste på. Bilder: Peter ÅklundhFoto: 
Historien berättas bara av dans och musik.
Historien berättas bara av dans och musik.Foto: 

Platsen var Humlescenen, publiken för dagen kommunens alla femteklassare och arrangemanget det stod gruppen Freestyle Phanatix för. Stämningen var hög och det klappades i händer och busvisslades under 45 minuter.

Showen som sattes upp var en fri tolkning av HC Andersens "Den fula ankungen". Nu heter föreställningen "Det stora ägget" i stället.

– Vi har valt pjäsen med anledning av 200-årsjubileumet förstås. I år är det 200 år sedan HC Andersen föddes, berättar Mattias Dümmatzen, producent och tourmanager för gruppen. Föreställningen inleds med att berättaren berättar att "Den fula ankungen" börjar med, "det var en skön dag på landet", vår historias öppningsreplik är "det var en fett dag i stan".

"Det stora ägget" handlar om en pojke som alla skrattar åt, hånar och förlöjligar. Till en dag då han får vara med i en breakdancegrupp där man tar väl hand om honom. Han blir snabbt en i gänget och livet vänder.

Historien berättas skickligt genom dans och musik av de sju dansarna på scen. Freestyle Phanatix är en av få grupper i Sverige som sysslar med breakdance på heltid och livnär sig på det.

– Vi har vår bas i Malmö-Köpenhamnregionen men turnerar i hela Sverige och Danmark. En stor del av verksamheten riktar sig till skolor men vi sätter även upp större shower. Vi håller på med hela spektrat så att säga, berättar Mathias Dümmatzen.

Och gruppen är flitigt anlitad. "Det stora ägget" är bokad en bit in på 2006. Och inte undra på det.

Bromölla kommuns femmor älskar showen. Till finalnumret står nästan alla barn upp. Åtminstone klappar alla händerna och skriker. Och när föreställningen är över skriker några: "En gång till!"

– Det här var jättebra, grymma dansare, säger både Ina Lobben-Crona och Alexander Thorelli från Näsumsskolan.

Helena Carlsson

0456-29 000

nyheter

@kristianstadsbladet.se

Bild 2: Showen genomsyras av fart och fläkt

Bild 3: Föreställningen är en fri tolkning av HC Andersens Den fula ankungen.

Bild 4:

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.