Annons

Bromölla blir centrum för vuxenstuderande

BROMÖLLA. Bromölla får antagligen inget eget gymnasieprogram nästa läsår. Istället lutar det åt att komvux i både Bromölla och Sölvesborg koncentreras till Tunnbyskolan. Det handlar om sexhundra elever, säger Furulundsskolans rektor Rolf Nilsson.
Bromölla • Publicerad 16 augusti 2001

Knappt hade årets kull nya gymnasiestudenter klivit innanför dörrarna förrän planerna för den framtida gymnasieskolan tog vid. Rektor Rolf Nilsson har fått viss avlastning och kan därmed ägna sig åt övergripande verksamheter. – Det finns en hel del som vi ska se över, avslöjar han. I år är det de yrkesinriktade programmen som lockat fler elever än vanligt. Glädjande, tycker Rolf Nilsson. – Det ska finns bra utbildningar för elever som är mer praktiskt lagda. Vi måste utbilda duktiga yrkesmänniskor inom alla kategorier, menar han bestämt. Främst är det handels- och fordonsprogrammen som lockat fler sökande än det finns platser. Även elprogrammet lockar. Däremot är det något färre som valt natur, medan medieprogrammet inom den samhällsvetenskapliga grenen för första gången blir en full klass. I framtidsplanerna finns bland annat en idé om att skapa ett tekniskt center i lokalerna på Skånevägen. Där huserar el- och industriprogrammen, och eventuellt ska fordonsklasserna flyttas dit. – Då får vi de tekniska yrkesprogrammen på ett ställe och vi kan nyttja de tomma lokalerna på Furulundsskolan till de teoretiska programmen. Det dröjer nog ett par år innan vi är där, men vi hoppas mycket på det, säger Rolf Nilsson. Nästa år står hotell- och restaurangprogrammet utan lokaler, då avtalet med Nakterhuset går ut. Bromöllapolitikerna har talat sig varma för att lägga utbildningen i Bromölla, och gymnasieförbundet har lovat dyrt och heligt att förlägga något gymnasieprogram i Bromölla. Men det är inte säkert att det blir det hett efterlängtade restaurangprogrammet. Det finns nämligen en annan tanke med Bromöllas framtida utbildningsprofil. Nämligen vuxenstudier. Ingenting är spikat än, men det lutar åt att samtliga kurser inom Komvux och kunskapslyftet i de båda kommunerna kommer att förläggas till den nyrenoverade Tunnbyskolan. I Bromölla. – Det är rationellare för både elever, lärare och administration, tycker Rolf Nilsson. Det rör sig om 600 elever som årligen är inskrivna vid komvux. Lokalerna i Tunnbyskolan passar utmärkt och på så sätt får Bromölla ett eget utbildningscentrum istället för ett enstaka gymnasieprogram. Fast förbundet har initierat en diskussion om ett byggprogram, baserat i Bromölla med LB-hus hjälp. – Vi har påbörjat diskussioner men är långt ifrån beslut, förklarar Rolf Nilsson. asa.carlsson @kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons