Bromölla - en spelhåla

BROMÖLLA. Kanske är det dags att kalla Bromölla för Skånes Las Vegas. Visserligen finns här inte neonskyltar och kasinon, men pengarna rullar och här är det hästar man spelar på. Bromöllaborna är de som spelar mest på hästar i hela Skåne.
Bromölla • Publicerad 17 februari 2001

Bromölla har blivit riktigt speltokigt. Bromöllaborna spelar på hästar för 23,30 kronor per person i veckan. Det är mest i hela Skåne. Rikssnittet ligger på 16,50.

Under år 2000 lade Bromöllaborna 14,7 miljoner kronor på olika sorters spel på hästar.

–Det är svårt att säga varför siffrorna är så höga i Bromölla, men det finns en rad faktorer som kan påverka. En stabil arbetsmarknad gör att det finns pengar att spela och duktiga ombud lockar folk, säger Tonny Johansson, regionchef för Skåne på ATG och fortsätter:

–Dessutom är Bromölla en liten ort. I en större stad finns det ett bredare utbud som slåss om både tid och pengar. I Bromölla blir spelandet en nöjesaktivitet, något man unnar sig istället för ett restaurangbesök eller ett sportevenemang.

Sociala faktorer kan också ha betydelse.

–Av tradition är bruksorter stora spelorter. Spel på hästar är ett allemansspel, medan höginkomsttagare kanske spelar på aktier, säger Tonny Johansson.

Även svenskarna överlag verkar ha fastnat för hästar, V75 är det spel som det spelas mest på. I toppskiktet följer Triss, Jack Vegas, Bingolotto och Lotto.

När det gäller spel som Svenska Spel har (exempelvis Oddset, Lotto och Triss) hamnar Blekinge på femte plats i Sverige och Skåne på nionde. Skåningarna är mer förtjusta i skicklighetsspel och ligger på tredje plats när det gäller spel på fotboll och hockey.

De flesta svenskar spelar, 85 procent uppgav att de spelade någon gång under år 2000. Snittsvensken spelar för 2418 kronor om året och satsar på sex olika spel.

–Könsfördelningen är ganska jämn. Män spelar mer på skicklighetsspel och kvinnor mest på lotto. Dessutom har hundkapplöpningarna lockat kvinnor, säger Tommy Wahlgren på Svenska Spel.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.