Bromölla frågande till förslag

I ett förslag till den framtida polisregionen Syd tillhör Bromölla ett lokalpolisområde med huvudorten Karlshamn. En indelning som kommunens tjänstemän ifrågasätter.
Bromölla • Publicerad 5 augusti 2014

Totalt ska Sverige delas in i sju polisregioner som i sin tur delas in i ett antal polisområden. Enligt förslaget ska polisregion Syd delas in i fem polisområden med huvudorterna Kalmar eller Växjö, Helsingborg, Kristianstad, Lund och Malmö.

Dessa ska i sin tur delas in i lokalpolisområden. Bromölla föreslås tillhöra huvudort Kristianstad och tillsammans med Karlshamn och Sölvesborg utgöra ett lokalpolisområde med huvudorten Karlshamn. Utredaren motiverar detta med att ”Lokalpolisområde Karlshamn storleksmässigt ska bli mer likvärdigt och bärkraftigt som övriga lokalpolisområden”.

I kommunens remissvar, som kommunstyrelsen ska ta ställning till på onsdag, är man negativ till den nya indelningen.

– Vi har ett mycket väl fungerande samarbete i det nuvarande området, säger IFO-chef Britt Gunnarsson som tillsammans med kommunjurist Bo Johansson kommit med tjänstemannautlåtandet.

Förlorad samverkan

Det som oroar mest är att de samverkansformer som finns i nuläget ska gå förlorade.

I remissvaret skrivs också att erfarenheterna från Arbetsförmedlingen, där kommunen tillhör Västra Blekinge, inte är de bästa.

– Det är en annan statlig myndighet där man tillfört en Skånekommun till Blekingeområdet till vissa delar. Där betyder det att vi har två olika kontor att jobba mot, säger Britt Gunnarsson.

På onsdag tar kommunstyrelsen beslut om remissvaret och sedan skickas det till förändringskansliet, Polisregion Syd, där utredarna senare tar ställning till svaret.

– Vi hoppas och utgår från att de lägger vikt vid kommunernas svar, säger Britt Gunnarsson.

Landets nya polisorganisation träder i kraft 1 januari 2015 men förändringarna verkställs under året. Reformens huvudmål är att polisen ska komma närmare medborgarna.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Joel Sannemalm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.