Bromölla gör sitt bästa resultat på många år

Med ett överskott på drygt 27 miljoner kronor gör Bromölla kommun sitt bästa resultat under 2000- talet. Utbildningsavdelningen har dock haft ett tungt år och går back med 5,2 miljoner kronor.
Bromölla • Publicerad 1 mars 2013
Åke Hammarstedt (s).
Åke Hammarstedt (s).Foto: 

”Pengar rullar in som det ska, det går bra nu”, rappar Petter på ”Det går bra nu”. En låt som skulle kunna vara ledmotivet till Bromölla kommuns resultat för 2012. Trots att prognosen i oktober 2011 siade om ett svårt ekonomiskt år för kommunen blev 2012 ett rekordår. I veckan släpptes en oreviderad version av årsredovisningen och den visar upp det bästa resultatet för kommunen under hela 2000-talet.

– Det som är positivt är givetvis att vi gjorde ett bra resultat och verksamheterna gick förhållandevis bra. Vi gjorde ett resultat på 27,2 miljoner kronor plus, säger Åke Hammarstedt (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är positivt med tanke på alla investeringar vi har på gång med till exempel Ivöstrand och lokalförsörjningsprogrammet inom förskolan som kostar mycket pengar några år framöver, fortsätter han.

Yttre omständigheter

Precis som för 2011 är det yttre omständigheter som gör att det blir ett så stort överskott för Bromölla. ”Alla parametrar har gått kommuns väg, skatteintäkter, slutavräkningar och utjämningen mellan kommunerna har alla slutat positivt”, skriver kommun-ekonom Sven Stengard i årsredovisningen.

De kommunala verksamheterna visade ett underskott. Totalt handlar det om minus 3,3 miljoner kronor och det är utbildnings- och omsorgsverksamheten som är syndabockar.

– Skolan har haft problem. Den gick 5,2 miljoner kronor back. Där har inte hänt någonting utan det har snarare varit en successiv nedgång. Det har det i princip varit hela tiden och där har vi inte sett någon förbättring överhuvudtaget, säger Åke Hammarstedt.

Inom stöd och omsorg är individ- och familjeomsorgen fortsatt ett sorgebarn. Men trots att den avdelningen hade ett underskott på 5,7 miljoner kronor lyckades verksamheten som helhet få till ett hyfsat resultat för 2012.

– Stöd och omsorg började med en prognos med ett underskott på drygt sex miljoner vid första månadsuppföljning i februari. Nu är de nere på minus en miljon. Delar av det handlar om att de har återsökt ett antal miljoner från Migrationsverket.

Maria Sällberg
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.