Bromölla har en handikapplan

I onsdagens tidning stod att läsa att Bromölla är en av tio skånska kommuner som saknar handikapplan. Det är fel. Tvärtom är kommunen ganska bra när det gäller handikappfrågor.
Bromölla • Publicerad 12 juli 2002

Uppgifterna om handikapplanerna kommer från HSO, som är en samarbetsorganisation för huvuddelen av Skånes handikapporganisationer. Vid en närmare efterforskning visar det sig att uppgiften är fel. Bromölla har en handikapplan. Därtill är kommunens förvaltningar hyfsat duktiga när det gäller handikappfrågor. Bojan Nilsson var tidigare ordförande för handikapprådet i Bromölla och är fortfarande aktiv. – Det fanns en handikapplan utarbetad innan jag avgick som ordförande för fyra år sedan. Den antogs av fullmäktige. Hon säger att den däremot aldrig har kommit ut i tryckt form, utan finns som ett häfte på socialförvaltningen. Hon tycker att kommunen är duktig på att se utifrån handikappades behov när det gäller planer på nya byggnationer. Handikapplanen finns inte ute på kommunens olika förvaltningar, men tänkandet är förankrat. På barn och utbildningsförvaltningen säger de att handikappperspektivet är väl integrerat hos förvaltningen. När de utreder ett handikappat barns behov så använder de sig av tillgänglighetskonsulter för att kartlägga just det barnets speciella behov. Stefan Appelros är teknisk chef. – Vi har ett anslag varje år för att handikappanpassa gator och fastigheter. Han säger att tekniska förvaltningen lägger en stor vikt vid att handikappanpassa vid nybyggnader. Även de tar in tillgänglighetskonsulter. Nu arbetar de för att handikappanpassa alla busskurer i kommunen. Ett 10-tal har i anpassats. I oktober i höst ska äldreboendet Brogården att byggas om. Rummen ska bli större och toaletterna ska handikappanpassas. 18 rum ska bli 12. Även om kommunen gör mycket så går det inte att luta sig tillbaka. – Det finns väldigt mycket att göra. Att handikappanpassa gamla byggnader kostar mycket pengar, så det försöker vi att successivt förbättra. Men visst har vi en hel del att hämta in. sofia.lindh@kristianstadsbladet.se FAKTA Handikapprådet I Bromöllas handikappråd finns människor från olika handikappföreningar representerade. De lägger förslag till kommunen och har utarbetat en handikapplan. Handikapplanen innehåller mer övergripande mål som ska uppnås inom en viss tid. Planen är baserad på FN:s standardregler för funktionshindrade.

Av Sofia Lindh 0456 - 23293
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.