Annons

Bromölla har fått sin första rikspolitiker

BROMÖLLA. Sedan i förrgår har Bromölla kommun fått sin allra första rikspolitiker. Då började Andreas Jemn en tjänst på kristdemokraternas ungdomsförbunds kansli i Stockholm. – Jag räknar med att hamna i riksdagen vid nästa val, säger han men garderar sig med ett stort leende.
Bromölla • Publicerad 11 januari 2001
Ung rikspolitiker. Andreas Jemn från Edenryd blev Bromöllas första rikspolitiker. Bild: TOMMY SVENSSON
Ung rikspolitiker. Andreas Jemn från Edenryd blev Bromöllas första rikspolitiker. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Det har bara gått tre år sedan 21-årige Andreas Jemn blev intresserad av kristdemokraternas politik. Då gick han på Furulundsskolan i Sölvesborg. Efter ett halvår som passiv medlem bildade han ett ungdomsförbund för partiet i Bromölla.

–Jag vill jobba för ungdomars möjlighet att göra sin röst hörd, säger han bestämt. Sedan ett år tillbaka har Andreas Jemn varit kdu:s ombudsman i södra Norrland. Arbetet lär ha gott bra, eftersom han snabbt fick förfrågan om en tjänst på kansliets rikskontor i Stockholm. Han hamnar dock i en något konstig sits. Han är politiker, men blir anställd tjänsteman som måste arbeta för andra politikers idéer.

Annons

–Egentligen är det inga problem. Jag vill i detta läget främst arbeta för de unga kristdemokraternas tankar och idéer. Mina åsikter sammanfaller oftast med det. Ungdomsförbundet har måhända, som sig bör, lite mer kontroversiella tankar jämfört med moderpartiet.

–Vi arbetar för att värdesäkra människan. Homosexuella är inte sämre föräldrar än andra, deras kärlek är lika mycket värd.

Jemn vill framför allt jobba för ungas chans att påverka debatten, för homosexuellas och invandrares rättigheter och för en internationalisering och globalisering.

Det är främst organisation och marknadsföring som blir Andreas Jemns uppgifter framöver. Hur länge han stannar är dock inte säkert. Han siktar nämligen på att komma in i riksdagen vid nästa val.

–Det säger jag med glimten i ögat, jag har ju trots allt inte varit politiker så länge. Glömmer sina rötter i Bromölla gör han dock aldrig.

–Kdu i Bromölla har mitt hjärta, säger han innerligt.

Att det blev just kristdemokraterna som lockade den unge Edenrydskillen var ideologin.

–Moderaterna går på om lägre skatter, sossarna om högre skatter. Kd pratar mer om människan. Det är en viktig skillnad.

Men visst vill han göra politiken yngre, skojigare, roligare, ballare. Så det finns visst en chans att Bromöllas första rikspolitiker också blir kommunens första riksdagspolitiker.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons