Bromölla kan få skadestånd
I mars stod det klart att Konkurrensverket ska stämma elva svenska vägföretag, bland andra Vägverket produktion, NCC, Peab Sverige och Skanska. Konkurrensverket slår fast att företagen sedan 1993 haft kartellbildning inom asfaltsbeläggningsbranschen. Företagen har gjort hemliga överenskommelser, delat upp marknader och styrt prisbildningen. Konkurrensverket vill stämma företagen på 1,6 miljarder i konkurrensskadeavgift.
Konkurrensverket har också listat 20 kommuner som de anser drabbats av kartellbildningen, där ibland Bromölla, Kristianstad och Hässleholm. Nu ska de listade kommunerna tillsammans se om de kan stämma företagen. – Den här veckan bli det klart vilka kommuner som är med, säger Rolf Ahlgren, förbundsjurist på Svenska Kommunförbundet.
Han berättar att Bromölla och Kristianstad redan anmält sig. Nästa steg blir att Svenska Kommunförbundet samordnar upphandling av jurister som ska företräda kommunerna. Juristerna ska se över vilka kommuner som har utsikter att få ett eventuellt skadestånd. När det arbetet är klart kommer en stämningsansökan lämnas in.
Det här blir första gången svenska kommuner går samman för att processa mot företag på det här sättet. Svenska Kommunförbundet har visserligen fått in uppgifter om kartellbildning i samband med upphandling förut, men det har fallit i brist på bevis.
– Det som är speciellt här är att det funnits läckor i det egna lägret. I Bromölla har upphandlingar gjorts med Skanska under 90-talet och fortfarande gör företaget asfaltsarbeten åt kommunen. Stefan Apelros, teknisk chef på Bromölla kommun, vill inte spekulera i huruvida kommunen betalat för mycket för arbeten som företaget gjort.
– Vi har tagit i mot olika anbud, sen om det har trixats med anbudsansökningarna kan inte jag svara på. Vad vet vi som beställare om det?
Stefan Apelros vill inte heller uppskatta hur stort ett eventuellt skadestånd till kommunen skulle kunna bli, men är positiv till det gemensamma skadeståndsarbetet.
– Det är en risk. Du kan förlora och bli bränd. Nu sprids riskerna på flera kommuner.
Sofia Lindh
0456-232 93
sofia.lindh@kristianstadsbladet.se