Annons

Bromölla rankad som en av landets sämsta kommuner

BROMÖLLA. Föreningen Skattebetalarna har för sjunde året i rad rankat landets bästa och sämsta kommuner. Bromölla tillhör den sistnämnda kategorin. Men Kommunförbundet Skåne menar att man inte får övervärdera undersökningen.
Bromölla • Publicerad 5 juni 2002

För sjunde året i rad har skattebetalarna nominerat årets kommun i samarbete med Svenska Kommunförbundet och Statistiska Centralbyrån, SCB.

Beräkningsmodellen som används har tagits fram av en oberoende konsult. Sex faktorer används: Den skattesats som löntagaren betalar till kommunen, resultatet 2000 efter skatteintäkter och finansnetto, kommunens egna kapital dividerat med summa tillgångar i balansräkningen, kommunens borgensförbindelser per invånare, utbudsnivå av kommunal service samt andel tjänsteköp av verksamhet i procent av bruttokostnaden för vissa verksamheter.

Annons

Kommunerna Helsingborg och Danderyd placerade sig i topp i undersökningen. Enligt skattebetalarna på grund av god kommunal ekonomi, ett mångsidigt serviceutbud och lägre skatt än genomsnittskommunen.

Bromölla placerade sig på 239 plats av Sveriges 289 kommuner. – Skattebetalarna går efter sina kriterier och redovisar också vilka variabler de har vägt in. Det är alltid intressant läsning, något man kan ta till sig och diskutera, men samtidigt får man inte övervärdera resultat som kommer från en förening som har vissa intressen att bevaka, säger Stig Ålund, förbundsdirektör för Kommunförbundet Skåne.

Han förklarar att SCB, departement eller andra statliga organ aldrig rangordnar kommuner på det sätt som exempelvis skattebetalarna eller Svenskt Näringsliv gör.

– Undersökningarna speglar intresseorganisationernas uppfattning om verkligheten och har ingen officiell status. Den här sortens undersökningar är till exempel ingenting som vi använder i det dagliga arbetet i Kommunförbundet Skåne.

Av Magnus Grunnon 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons