Bromölla söker sjuksköterskor

BROMÖLLA. Semesterplaneringen har börjat och med den jakten på vikarier till vården. Men bara en enda utbildad sjuksköterska har sökt till Bromölla.
Bromölla • Publicerad 28 februari 2001

Bromölla kommun har 24 anställda sjuksköterskor. I sommar ska de ha semester och kommunen har annonserat efter vikarier i tre omgångar. I förra veckan när ansökningarna hämtades in hade inte en enda utbildad sjuksköterska sökt.

Nu har en legitemerad sköterska sökt som har arbetat på kommunen tidigare.

– Det är verkligen brist på sjuksköterskor. När det gäller undersköterskor ser det bättre ut, säger Gunilla Bergström, arbetsledare inom hälso-och sjukvården.

Situationen måste lösas till sommaren. – Det är allvarligt och vi får fundera på vad vi ska göra. Samtidigt måste det lösas ganska snabbt. Ju närmre sommaren, ju dyrare brukar det bli, säger Christel Sundberg, chef för socialförvaltningen.

Kommunen har en annons online på en vårdrekryteringssida för att hitta intresserade. Det behövs ungefär åtta vikarier på sommaren för att verksamheten ska vara oförändrad.

– Vi fastanställde tre långtidsvikarier och några sköterskor som utbildat sig till distriktssköterskor kommer tillbaka så där löser vi några tjänster. Men vi behöver i alla fall ytterligare fyra sköterskor, säger Gunilla Bergström.

Problemet måste lösas men frågan är hur.

–Vi har inte tittat på stimulansåtgärder ännu. Förra året hade vi det så att om man tog en extratur fick man extra ersättning, säger Gunilla Bergström. Hittills har Bromölla lyckats lösa det med två semesterperioder på somrarna och Gunilla Bergström hoppas att det ska bli så till sommaren också.

–Alla har rätt till semester men det kanske inte kan bli precis när man helst vill.

På det stora hela är hon ändå lugn inför sommaren.

–Det ser inte mer bekymmersamt ut nu än vad det gjorde förra året.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.