Bromöllaadvokat JO-anmäler Migrationsverket

Som offentligt biträde till ett ensamkommande flyktingbarn har han försökt få kontakt med Migrationsverket. Utan svar. Nu har advokaten Henry Johansson tröttnat och JO-anmäler myndigheten.
Bromölla • Publicerad 25 februari 2013

– Vi har ett ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan som kom hit förra våren där det fortfarande inte hörts ett ljud från Migrationsverket. Vi var på utredningsmöte i juli och det har inte hörts ett dugg, säger Henry Johansson.

15-åringen söker asyl och permanent uppehållstillstånd i Sverige. I september fyllde pojken och hans företrädare i ett förtryckt formulär som skickades till Migrationsverket. Eftersom ingen hörde av sig från myndigheten tog pojkens offentliga biträde, Henry Johansson, själv tag i saken och fick besked om att beslut skulle kunna komma i början av december 2012.

Något besked kom inte och Henry Johansson skickade då på nytt ett brev till myndigheten. ”Inte heller på detta brev har något som helst svar eller reaktion kommit. Någon ersättning för arbete och kostnader enligt ingiven kostnadsberäkning har ej heller erhållits”, skriver han i en anmälan till Justitieombudsmannen.

– Förvaltningslagen säger att myndigheten ska svara skyndsamt på brev. Migrationsverket har gett fullständig fan i att svara överhuvudtaget, säger Henry Johansson.

Kristianstadsbladet har varit i kontakt med Migrationsverket som avvaktar att kommentera i väntan på JO:s begäran på yttrande eftersom JO inte bestämt om fallet ska granskas eller inte.

Maria Sällberg
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.