Bromöllaföretagen i framgångstopp

Bromölla kommun toppar listan över var företagen växer bäst. I Skåne är det bara i Bjuv bolagen växer snabbare och de anställda är fler.
Bromölla • Publicerad 17 december 2007

För några månader sedan redovisade Kristianstadsbladet en undersökning som visade att Bromölla kommun ligger i botten bland de svenska kommunerna när det gäller nyföretagande. När det gäller etablerade företag är bilden en annan. Bromölla är, efter Bjuv, den kommun i Skåne där företagen växer bäst.

Det visar en undersökning som genomförts av kreditupplysningsföretaget Syna. I undersökningen har man tittat på tre värden. Utifrån dessa får man fram ett index som gör det möjligt att jämföra kommunerna.

– Det vi har velat göra är att plocka fram och uppmärksamma kommuner där en stor andel av företagen går bra. Där de har ökat sin omsättning, går med vinst och ökat antalet anställda, säger Harald Stjerna, vd på Syna, till Dagens Industri. När indexet för varje kommun i Skåne är sammanräknad hamnar Bromölla alltså på plats två av 32 kommuner. Per-Anders Green, näringslivschef på Bromölla kommun har sett liknande statistik från Företagarna. Den säger samma sak.

– Jag såg att vi låg väldigt bra till. Vi har gjort ett drastiskt skutt upp i jämförelse med fjolåret.

Vad som har hänt har näringslivschefen inget bra svar på.

– Att det har hänt så radikala förändringar uppåt har jag ingen bra förklaring till, men det är klart att vi gläds åt det. Jag tror i och för sig inte att det är något som är specifikt för Bromölla utan det har ju varit ett oerhört drag i regionen. Högkonjunkturen håller i sig. Vi är ute och gör mycket företagsbesök och över allt är det bra drag, säger Per-Anders Green. Men han berättar att det finns en sak som företagare tar upp som ett problem. I Bromölla kommun ligger den öppna arbetslöshet 1,7 procent och det kan vara svårt att få tag på kunnig personal.

– De problem som företagen målar upp är arbetskraftsförsörjningen. Man skulle kunna anställa än mer om det funnits kompetens, säger Per-Anders Green.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

a Ort – Placering

Bromölla – 2

Kristianstad – 22

Hässleholm – 28

Östra Göinge – 32

Undersökningen

I undersökningen rangordnas kommunerna efter:

- Andelen företag som har en omsättningsökning på mer än fem procent.

- Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.

- Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

- Mätningen har utförts på årsredovisningarna från 2004, 2005 och 2006. Först har vi analyserat årsredovisningarna för 2005 och räknat hur stor andel av bolagen i varje kommun som uppfyller våra krav. Varje kommun får då tre procenttal - ett för varje "gren" - dessa tal summerar vi.

Källa: www.syna.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.