Bromöllas äldsta företag under klubba

BROMÖLLA.Det ligger ett visst vemod i luften, det dallrar mellan de tysta, stilla, dammiga maskinerna. Men de flera hundra herrar i keps och blåställ som ivrigt väntar på auktionsutroparens rop, som småpojkar på julafton, ser ingen nostalgi i att Bromöllas äldsta företag går under klubban.
Bromölla • Publicerad 30 november 2001
I hetluften. Auktionsutroparen var nog dagens mest intressanta person, när Liljenbergs finsnickeri gick under klubban. Bilder: PETER ÅKLUNDH
I hetluften. Auktionsutroparen var nog dagens mest intressanta person, när Liljenbergs finsnickeri gick under klubban. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Under granskning. Alla prylar och maskiner genomgick närsynt granskning under auktionen på Liljenbergs.
Under granskning. Alla prylar och maskiner genomgick närsynt granskning under auktionen på Liljenbergs.Foto: 
Fullpackat. Intresset var minst sagt stort, när Bromöllas äldsta företag gick under klubban.
Fullpackat. Intresset var minst sagt stort, när Bromöllas äldsta företag gick under klubban.Foto: 
Köpsugen smålänning. Jan Kristiansson från Moheda ville inte missa en enda pryl och klättrade upp på ett bord för bättre utsikt.
Köpsugen smålänning. Jan Kristiansson från Moheda ville inte missa en enda pryl och klättrade upp på ett bord för bättre utsikt.Foto: 

Bromöllabon Roland Svensson suckar. Han står i utkanten av den flerhövdade, köpsugna skaran på Liljenbergs snickerier. Han tänker inte köpa något, utan ser besöket på det konkursdrabbade företaget som ett farväl. – Det har ju alltid funnits, det var nästan så jag fick en tår i ögat när jag hörde att det inte gick att rädda, säger han. Nej, Liljenbergs snickerier, med hundraåriga anor, gick inte att rädda. Den akuta likviditetskrisen i kombination med ett för tunt orderblock gjorde konkursen ett faktum i slutet av augusti. Sedan dess har konkursförvaltaren försökt få en försäljning eller ett övertagande till stånd, men ingen tillräckligt seriös intressent har hört av sig. Alltså fick det bli auktion. Igår gick maskinerna, lagret och allt annat under klubban. Och den svingades snabbt och effektivt av Folke Petterssons auktionsfirma. Intresset för Liljenbergs lager och maskiner var mycket stort. Bilar med släp barrikaderade huset och i fabriken trängdes herrar, män, karlar och ett fåtal pojkar. Kanske sju, åtta kvinnor också fanns på plats, men det var herrarnas lekplats. Dialekterna tydde på att flera kört långt. 14 mil hemifrån befann sig Jan Kristiansson. Han gör köksinredningar i Moheda kök och hade siktet inställt på några maskiner och på beslagslagret. – Där kan finns mycket smått och gott, förklarade han. Folk fingrar på maskiner, de bedömer lagret och funderar på ett släp eller en pressmaskin. På väggen hänger slokande porralmanackor och dammet ryker räddhågset in i mörka vrår när folkstormen drar förbi. Utroparen slår snabbt, ett par hobbymaskiner går från ett par hundralappar till 1200 kronor på 15 sekunder. Liljenbergs delas snabbt upp och försvinner ut i människohavet. Det doftar av kylig fabrik, tjocka plånböcker och grillad korv från ståndet innanför dörren. Men det doftar också lite av sorg. Bromölla äldsta företag, Liljenbergs, finns inte mer. asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.