Bror Mellqvist ställer ut sin konst i Gallerian

VALJE. Havet är ledmotivet i hans liv. Numera målar han det i acrylfärg. Konsten har han lagt ut på Internet och idag ställer han ut i Gallerian.
Bromölla • Publicerad 9 februari 2001
Flitig. Bror Mellqvist bland alla sina målningar. Det har blivit en hel del sedan han började måla i somras. I bakgrunden syns en av de bildkartor som han har gjort.
Flitig. Bror Mellqvist bland alla sina målningar. Det har blivit en hel del sedan han började måla i somras. I bakgrunden syns en av de bildkartor som han har gjort.Foto: 
Fri som en fågel. Havet och fåglar är återkommande motiv i Bror Mellqvists målningar. Han har själv varit sjöman och har bott vid havet i hela sitt liv. Bilder: BOSSE NILSSON
Fri som en fågel. Havet och fåglar är återkommande motiv i Bror Mellqvists målningar. Han har själv varit sjöman och har bott vid havet i hela sitt liv. Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 

Bror Mellqvist är sjömannen från Göteborg som blev rektor på Alvikenskolan i Bromölla. Numera är han pensionär och ägnar det mesta av sin tid åt att måla.

–Det började i somras. Jag satt på Fotö med hela havet framför mig och det var en envis mås bredvid. Då kom tanken att jag skulle plocka fram min gamla målarlåda och måla det jag såg, berättar Bror Mellqvist. Sedan dess har han målat en stund nästan varje dag.

–Jag sitter ofta med skissblocket på kvällarna och får nya idéer. Det har blivit en hel del tavlor och idag ställer han ut i Gallerian i Bromölla.

–Några lärare på Alvikenskolan var på mig och tyckte att jag skulle ställa ut i lärarrummet. Men så såg jag fotoutställningen i Gallerian i höstas och tänkte att ska jag någon gång ställa ut ska jag göra det här. Det är en perfekt utställningslokal.

Bror Mellqvist har redan sålt ett antal tavlor. I januari la han ut sin konst på Internet där man kan beskåda och beställa målningarna.

–Det var min grabb som tyckte att jag skulle göra det. Och så har vi släktingar i USA så därför har jag skrivit på engelska också för att de ska förstå, säger Bror Mellqvist. Han bor i ett hus nära havet i Valje och överallt hänger tavlor som han har gjort. Havet, kusten och fåglar är ofta återkommande motiv.

–Jag är uppvuxen vid havet och har varit sjöman i många år så det har påverkat mig mycket, säger Bror Mellqvist på klingande göteborgska.

Han var styrman på Orientlinjen och har seglat på många främmande hav. Även på den tiden fanns lusten att måla. I Suezkanalen blev inspirationen överväldigande och han köpte de få färger som fanns och målade beduiner på baksidan av ett schackbräde. Målningen har visats på Liljevalchs salonger som exempel på debuterande konst. Tavlan berömdes för sin enkelhet och Bror Mellqvist uppmuntrades att fortsätta.

Intresset för teckning och måleri har funnits genom hela livet. När han gick till sjöss började han göra skolkartor med illustrationer. Väl hemma igen skrev han också några böcker om klassisk historia med egna illustrationer.

När han var hemma på semester vid 34 års ålder vikarierade han som lärare. Efter det bytte han yrkesbana. Han utbildade sig till lärare på seminarium och blev senare rektor på Alvikenskolan.

Måleriet låg på hyllan i många år och det var först i somras som han plockade upp det igen. Bror Mellqvist har provat olika tekniker, tidigare var det mest olja och nu har det blivit akryl. Långa promenader längs havet ger inspiration.

–Ibland kommer motivet först och ibland är det färgerna.

Men glädjen finns där hela tiden.

pernilla,fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.