Bun:s överskott blev 4,4 miljoner

Ett överskott på 4,4 miljoner kronor. De blev barn- och utbildningsnämndens resultat förra året.
Bromölla • Publicerad 25 februari 2008

Barn- och utbildningsnämnden har presenterat bokslutet för 2007. Det visar ett överskott på 4,4 miljoner kronor.

Plusresultatet beror framförallt på tre olika orsaker. En av dem är att barnomsorgsavgifterna genererade högre intäkter än beräknat under 2007.

– Barnomsorgsavgifterna är inkomstberoende. Föräldrarna betalade höga avgifter förra året, säger Ingela Nilsson, som är ekonom på utbildning, kultur och fritidsförvaltningen.

En annan orsak till överskottet är att antalet elever, som är folkbokförda i en annan kommun men som går i skolan i Bromölla, blev fler än väntat. Ersättningarna från andra kommuner blev därför större än beräknat.

– Vi hade räknat med interkommunala ersättningar för tio elever. Istället fick vi ersättning för att ta emot 21 elever från andra kommuner, säger Ingela Nilsson.

Den tredje anledningen till barn- och utbildningsnämndens plusresultat är mindre personalkostnader. Alla personer som varit sjukskrivna har inte ersatts med vikarier.

– Vi har en budget på totalt 162 miljoner kronor. Avvikelsen är på några procent, förklarar barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Svensson (s).

Jerker Hagman

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.