Cykeln i fokus på Edenryds skola

Bromölla • Publicerad 25 augusti 2004

I går var det cykeldag för eleverna i årskurs fyra, fem och sex på Edenryds skola. Dagen ägnades helt åt att lära barnen trafikvett och trafikvana med fokus på cykeln.

– En sån här dag behövs för barn tror att de har änglavakt. De fattar inte hur farlig trafiken är, säger läraren Märtha Rebert.

Cykeldagen börjar med en teorilektion där man pratar trafikvett, vad som är en säker cykel och går igenom den runda som barnen ska cykla. Strax innan klockan tio är skolgården full med elever iklädda cykelhjälmar och med en nummerlapp på ryggen. En efter en släpps de iväg på cykel av en lärare. De ska cykla 17 kilometer under förmiddagen där de ska tillämpa sin kunskaper i trafikvett. Med jämna mellanrum står skolans lärare utplacerade för att hjälpa barnen där det är jobbiga passager och för att pricka av numret på ryggen. – Stanna här och tala om numret, ropar Märtha Rebert när hon möts av elever som cyklat från Edenryd, via Strandvik och in till Valje.

De flesta lyder hennes vädjan om att de ska gå av cykeln och leda den över övergångsstället även om en del försöker smita förbi. Men Märtha Rebert är snabbt framme och ser till trafikreglerna följs.

– Märtha min kedja har hoppat av, säger Linnea Persson som går i årskurs fyra.

Men Märtha slipper rycka in som mekaniker. I stället får Linnea Persson hjälp av Kristianstadsbladets fotograf med att få kedjan på plats igen och hon kan glatt susa vidare på sin röda cykel. Linnea Persson tycker att det är bra med en cykeldag.

– Jag har lärt mig att man måste gå med cykeln på övergångsställen, berättar hon. Cykeldagen har anordnats i minst 15 år och gårdagen avslutades med en teknikbana på skolgården där eleverna får lära sig att manövrera cykeln. Nästa måndag ska eleverna i årskurs fem och sex tillämpa sina kunskaper när de ska cykla till Landön. Där ska de slå läger över natten och enkel väg från Edenryd till Landön är det 17 kilometer.

Cykeldagen är en bra träning inför den färden. Men även utanför skolan kommer kunskapen till användning.

– Jag tycker att det är viktigt att barn som bor på landet lär sig att ta sig med cykel på ett säkert sätt så att det inte alltid blir att mamma eller pappa ska skjutsa, säger Märtha Rebert.

Emma André

EDENRYD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.