Daghem i Bromölla får fjärrvärme

Bromölla • Publicerad 26 augusti 2004

Bromölla kommun har beviljats så kallade konverteringsbidrag för att kunna ansluta byggnader som i dag går på direktverkande el till fjärrvärme. Bidragen har Bromölla kommun sökt hos länsstyrelsen i Skåne Län men bidragen är statliga.

Det är de två daghemmen Backsippan och Prästkragen i Bromölla som kommunen vill ansluta till fjärrvärme. De två konverteringsbidragen är på 60000 kronor respektive 80000 kronor men det kostar betydligt mer än så. Budgetprognosen ligger på drygt 450000 kronor per daghem.

– Den budgeten håller inte. Så mycket har vi inte råd att investera, säger Bromölla kommuns energirådgivare Stig Rålund.

För att kommunen ska få bidragen måste konverteringen vara klar i juni 2005 men innan året är slut måste de ge besked om bytet kommer att ske. Kan inte kommunen hålla sin plan så kommer konverteringsbidragen inte att betalas ut.

– Just nu söker vi olika tekniska lösningar som kan få ner kostnaderna, säger Stig Rålund.

Han hoppas att daghemmen ska kunna ansluta sig till fjärrvärme under nästa år.

– Fjärrvärme har en rimlig kostnad och den är miljövänlig, konstaterar Stig Rålund.

I år blev utbyggnaden av fjärrvärme på Fäladsvägen klar och 166 lägenheter som förr hade direktverkande el har nu fjärrvärme. Det var fastighetsbolaget Bromölla hem som gjorde installationen och det kostade bolaget nästan 13 miljoner kronor. Men eftersom bolaget klarade av färdigställa installationen innan juni 2004 så har bolaget fått konverteringsbidrag. Bidraget betalas ut retroaktivt och är på 20000 kronor per lägenhet vilket blir drygt tre miljoner kronor för alla 166 lägenheterna.

Emma André

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.