Dagispersonalen kunde koppla av

För en söndag var rollerna ombytta. Personalen på Gulsippans förskola njöt av att se föräldrar och barn arbeta med det som länge varit deras omöjliga dröm.
Bromölla • Publicerad 16 maj 2005
Zacharias Jönsson, 4 år, vattnar de nyplanterade pilarna. När de växer och flätas ihop blir här en koja att leka i. Storebror Benjamin och kompisen Happie Persson hjälper till.Bilder: Olof Abrahamsson
Zacharias Jönsson, 4 år, vattnar de nyplanterade pilarna. När de växer och flätas ihop blir här en koja att leka i. Storebror Benjamin och kompisen Happie Persson hjälper till.Bilder: Olof AbrahamssonFoto: 
Systrarna Ida och Elin Lautrup hjälper Mattias Björklund att gräva. Ida, 9 år, gick på Gulsippan när hon var liten och är allt lite avundsjuk på lillasyster nu när dagisgården blir så fin.
Systrarna Ida och Elin Lautrup hjälper Mattias Björklund att gräva. Ida, 9 år, gick på Gulsippan när hon var liten och är allt lite avundsjuk på lillasyster nu när dagisgården blir så fin.Foto: 
Elin Lautrup och Elina Horst, båda 5 år, gräver ivrigt upp det nya trädgårdslandet. Här ska planteras jordgubbar och smultron.
Elin Lautrup och Elina Horst, båda 5 år, gräver ivrigt upp det nya trädgårdslandet. Här ska planteras jordgubbar och smultron.Foto: 

– Aldrig hade vi vågat hoppas att så mycket faktiskt skulle bli gjort, säger Tina Carlsson, som lite ovant står bredvid och tittar på när andra jobbar på hennes arbetsplats.

Hon och de andra förskollärarna har haft långa listor i huvudet över allt de skulle velat förbättra på gården, och inne på förskolan. Pengarna har saknats.

När föräldragruppen bildades i höstas vaknade hoppet, men att det skulle gå så snabbt innan saker började hända var få som vågade tro. – Bestämmer man sig för något så går det, säger Maria Lang bestämt.

Dottern Maja, fem år, sliter i hennes tröjärm. Det duger inte att stå och prata bort tiden som ju ska användas till att gräva, plantera och på andra sätt hjälpa till att få dagisgården så härligt fin och kreativ som alla vill. Intresset för barnens "arbetsmiljö" är ju gemensamt, som föreståndare Ann-Sophie Bengtsson konstaterar.

Och barnen, de är allra mest intresserade.

Ludvig Rosenqvist kommer och berättar för pappa Marcus att han har lyft en jättestor sten. Zacharias Jönsson vattnar de nyplanterade pilarna – som kommer att flätas ihop till en fiffig koja – medan Elin Lautrup och Elina Horst forslar bort jord från det som ska bli förskolans jordgubbsland. Naturligtvis hjälper även personalen till.

– Men föräldrarna har överblicken. De har lyssnat på oss och sedan gått vidare och genomfört det, säger Tina Carlsson.

Med de många goda idéerna gick föräldrarna till företag för sponsring.

– Vi vet att kommunen har ont om pengar, så vi tänkte att det här får vi lösa själva, säger Marcus Rosenqvist. Hela vägen nådde de inte, men med vissheten om att projektet var bra och initiativet uppskattat av andra på byn vände de sig ändå till barn- och utbildningsförvaltningen. Som ställde upp med både material, maskiner och – som Marcus Rosenqvist säger – "några tusenlappar".

– Visar man att man själv är beredd att bjuda till, så gör de också det, säger han och uppmanar fler föräldrar att gå samman på samma sätt.

Vinsterna blir inte bara i att se jordgubbarna växa, pilkojan bli barnens lekrum, och uteplatsen äntligen bli användbar. Det handlar också om samarbete och vänskap. För att föräldrar, barn och personal har roligt när de arbetar ihop är helt uppenbart.

Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.